Zdrowa żywność i korzyści z jej spożywania

Zdrowa żywność i korzyści z jej spożywania

19 maja 2018 Wyłączono przez Piotr

Zdrowe odżywianie stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dzięki temu pojawia się coraz więcej sklepów specjalistycznych, w których sprzedawana jest zdrowa żywność. W jaki sposób można zastąpić codzienne produkty ich zdrowszymi odpowiednikami i jakie niesie to korzyści?

Zdrowe odpowiedniki codziennej żywności

Wiele produktów, które każdy codziennie spożywa, można zastąpić ich zdrowszymi odpowiednikami. W związku z tym w wielu sklepach, nawet ogólnodostępnych supermarketach, można natknąć się na np. cukier trzcinowy, czyli brązowy cukier, będący zdrowszym odpowiednikiem zwykłego cukru białego. Coraz większą popularność zdobywa również ksylitol czyli cukier brzozowy, który ze względu na niską kaloryczność polecany jest dla osób, które chcą stracić na wadze, jednocześnie nie odmawiając sobie słodzonych deserów. Innym, nieco częściej spotykanym produktem, jest jogurt naturalny, którym można zastąpić śmietanę w przypadku wielu potraw i deserów. Podobnym zamiennikiem jest też mąka jaglana, która zastępuje popularną mąkę pszenną w niskokalorycznych ciastach.

Korzyści ze spożywania zdrowych produktów

Zaletą zdrowej żywności jest przede wszystkim to, że wiele zdrowych produktów jest niskokalorycznych, a więc mogą być spożywane również przez osoby, które aktualnie przebywają na diecie. Ponadto wiele spośród tych produktów dodatkowo wspomaga pracę organizmu, tak jak na przykład jogurt naturalny, który stanowi świetne źródło wapnia lub cukier trzcinowy, wspierający równowagę kwasowo-zasadową organizmu.