Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 30 PLN

  • 1 mały brokuł,
  • 2-3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 15 dkg pieczarek,
  • 1/2 strąka papryki żółtej,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2-4 łyżki startego/posiekanego sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! np. [url]GoudaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony Emmentaler w plastrachSer topiony Emmentaler w plastrachSer topiony GoudaSer topiony GoudaSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego![/url],
  • do smaku: sól, pieprz mielony, cukier, tarta gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżki grubo siekanej natki pietruszki.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 mały brokuł,
  • 2-3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 15 dkg pieczarek,
  • 1/2 strąka papryki żółtej,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2-4 łyżki startego/posiekanego sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! np. [url]GoudaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony Emmentaler w plastrachSer topiony Emmentaler w plastrachSer topiony GoudaSer topiony GoudaSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego![/url],
  • do smaku: sól, pieprz mielony, cukier, tarta gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżki grubo siekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa oczyścić, opłukać. Marchewki włożyć do wrzącej wody, osolonej i z dodatkiem cukru, ugotować na pół-twardo, dodać pokrojoną na kawałki łodygę brokuły (oczywiście tylko wtedy jeśli nie jest zdrewniała) i po chwili podzielony na różyczki kwiatostan, gotować tylko chwilę aby warzywa były pół-miękkie, odcedzić. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła i oliwę, podsmażyć pokrojone na ćwiartki grzyby, dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, smażyć aż cebula się zeszkli i zmięknie, pod koniec dodać pokrojoną w paseczki paprykę, ale tylko wymieszać i już nie smażyć, doprawić nieco solą i pieprzem.

Na środku półmiska ułożyć smażone pieczarki z cebulą i papryką, obłożyć dookoła brokułami i grubymi, ukośnie pokrojonymi plastrami marchewki. Na patelni po smażeniu grzybów rozpuścić resztę masła, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, wlać mleko i zagotować mieszając, dodać ser i przyprawy. Gorącym sosem polać warzywa i wstawić półmisek do nagrzanego do 180st.C piekarnika, zapiekać 10min. Podawać posypane natką pietruszki, jako dodatek do mięs albo samodzielne danie np. na lekką kolację.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: