Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • ok. 1 kg miąższu dyni, najlepiej odm. makaronowa francuska (taka o ciemnopomarańczowym miąższu i zielonej skórce),
  • 2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 10 dkg sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego! np: GoudaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonySer topiony MaasdamerSer topiony MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego!,
  • 50-100 ml słodkiej śmietanki (może być 12% lub więcej, ale koniecznie słodka),
  • na grzanki: 1 bułka kajzerka + 2 łyżki masła lub oliwy,
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony,
  • ew. kilka kropli czerwonego tabasco.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • ok. 1 kg miąższu dyni, najlepiej odm. makaronowa francuska (taka o ciemnopomarańczowym miąższu i zielonej skórce),
  • 2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 10 dkg sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego! np: GoudaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonySer topiony MaasdamerSer topiony MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego!,
  • 50-100 ml słodkiej śmietanki (może być 12% lub więcej, ale koniecznie słodka),
  • na grzanki: 1 bułka kajzerka + 2 łyżki masła lub oliwy,
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony,
  • ew. kilka kropli czerwonego tabasco.

Sposób przygotowania:

Miąższ dyni, oczyszczony z pestek i obrany ze skórki, pokroić w kostkę (może być byle jak, nie ma znaczenia) zalać 0,5 l wody i gotować 10 min.. Ser zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Ugotowaną dynię zmiksować na krem, dodać vegetę, gałkę, ser i śmietankę. Całość gotować jeszcze 5-8 min. mieszając, doprawić ew. doprawić solą, pieprzem, tabasco i .....gotowe! Prawda, że proste i szybkie?

Jeśli dla kogoś za gęste to można dolać nieco wody. Kiedy dynia się gotuje pokroić bułkę w kosteczkę, na patelni rozgrzać 2 łyżki masła lub oliwy, wrzucić pokrojoną bułkę, prażyć na średnim ogniu mieszając aby się nie przypaliła a tylko zrumieniła. Zupę podawać gorącą z grzankami. Z tej ilości przygotowałam 4 duże porcje gęstego kremu. Zupa jest przyjemnie kremowa, słodka i pachnąca, pychota!
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: