Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Kurczak w cebulowym ciescie

Dodany , autor Konto usunięte

  • Przepis dostępny w kategoriach:
  • polska
Dodaj przepis
  • 1 kurczak,
  • 1/4 szklanki soku z pomidorów,
  • 2 litry rosołu bądź bulionu z kurczaka w kostce,
  • 3 szklanki posiekanej cebuli,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 szklanka utartego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego! (najlepszy będzie cheddarSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony MaasdamerSer topiony MaasdamerSer topiony TercettSer topiony TercettSer żółty GoudaSer żółty GoudaŻyczymy smacznego!),
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki,
  • 2 jajka roztrzepane,
  • 10 listków ciasta francuskiego (mrożonego).

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 kurczak,
  • 1/4 szklanki soku z pomidorów,
  • 2 litry rosołu bądź bulionu z kurczaka w kostce,
  • 3 szklanki posiekanej cebuli,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 szklanka utartego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego! (najlepszy będzie cheddarSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony MaasdamerSer topiony MaasdamerSer topiony TercettSer topiony TercettSer żółty GoudaSer żółty GoudaŻyczymy smacznego!),
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki,
  • 2 jajka roztrzepane,
  • 10 listków ciasta francuskiego (mrożonego).

Sposób przygotowania:

Kurczaka porcjujemy. Układamy go w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem - przykrywamy i gotujemy przez około 1 godzinę. Następnie kurczaka wyjmujemy z bulionu by ostygł. Do bulionu dodajemy mleko i cebulę. Gotujemy, aż uzyskamy gęsty sos cebulowy. Z kurczaka zdejmujemy skórkę a mięso dzielimy na mniejsze kawałki (bez kości).

Dodajemy do kurczaka sos cebulowy, połowę oliwy, sok z pomidorów, sok z cytryny, ser, przyprawy, natkę pietruszki i jajka. Wszystko dokładnie wymieszajmy. Doprawiamy do smaku. Naczynie do żaroodporne wysmarujmy oliwą. Każdy listek ciasta francuskiego posmarować oliwą i podzielić na dwie części. Kilkoma listkami należy wyłożyć naczynie a pozostałe pozostawić do przykrycia.

Wlewamy masę kurczakową na ciasto i przykrywamy pozostałymi listkami ciasta. Wierzch smarujemy oliwą i WAŻNE: ponacinać wierzch w kwadraty i spryskać wodą. Piec około 45 minut w temperaturze 175*C, aż ciasto będzie złoto-brązowego koloru i stanie się kruche.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: