Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Kolorowe kurki

Dodany , autor Pyza

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • 0,5kg kurek,
  • 1 mała cebulka + 1-2 ząbki czosnku,
  • po 1/2 strąka papryki żółtej, zielonej, czerwonej,
  • 1/2 strączka niedużej papryczki chili,
  • 2-3 garści zielonej fasolki szparagowej,
  • 1 pomidor + 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 10 dkg cienkiej kiełbasy albo chudego boczku,
  • 50-100 g serka topionegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony Gouda Fit w plastrachSer topiony Gouda Fit w plastrachSer topiony GoudaSer topiony GoudaSer topiony ŚmietankowySer topiony ŚmietankowyŻyczymy smacznego! śmietankowego albo z ziołami,
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • do smaku: sól, odrobina cukru, pieprz mielony, oregano, bazylia (świeże lub suszone),
  • 1-2 łyżki oleju.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 0,5kg kurek,
  • 1 mała cebulka + 1-2 ząbki czosnku,
  • po 1/2 strąka papryki żółtej, zielonej, czerwonej,
  • 1/2 strączka niedużej papryczki chili,
  • 2-3 garści zielonej fasolki szparagowej,
  • 1 pomidor + 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 10 dkg cienkiej kiełbasy albo chudego boczku,
  • 50-100 g serka topionegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony Gouda Fit w plastrachSer topiony Gouda Fit w plastrachSer topiony GoudaSer topiony GoudaSer topiony ŚmietankowySer topiony ŚmietankowyŻyczymy smacznego! śmietankowego albo z ziołami,
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • do smaku: sól, odrobina cukru, pieprz mielony, oregano, bazylia (świeże lub suszone),
  • 1-2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

Kurki oczyszczamy bardzo dokładnie, płuczemy, osączamy. Warzywa płuczemy, z papryk usuwamy pestki. Cebulę, czosnek i chili siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek. Kiedy się wytopi i zrumieni dodajemy cebulę, czosnek, chili, chwilkę smażymy, dodajemy grzyby i dusimy kilka minut pod przykryciem.

Następnie dodajemy fasolkę szparagową a gdy nieco zmięknie - pokrojoną w paski kolorową paprykę. Po chwili dodajemy oregano i bazylię, potem obrany ze skórki, pokrojony w kostkę pomidor, kukurydzę i koncentrat. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojony na małe kawałeczki serek topiony i mieszamy aż zupełnie się rozpuści.

Całe danie przyrządza się dość szybko - warzywa nie mogą się rozgotować, mają pozostać jędrne i dość chrupiące. Potrawkę podajemy ze świeżą bagietką albo grzankami z wieloziarnistego chleba opieczonymi na blasze.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: