Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

FARSZ:

  • 30 dkg kołpaków czyli płachetki kołpakowatej (można użyć innych grzybów),
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • ewentualnie kilka cienkich plasterków pomidora i kilka paseczków papryki,
  • kilka łyżek startego wędzonego sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego! (ok. 15-20 dkg),
  • do smaku: sól i pieprz mielony.


CIASTO:

  • 15 dkg serka AlmetteSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette śmietankowyAlmette śmietankowyAlmette z ziołamiAlmette z ziołamiAlmette z bazyliąAlmette z bazyliąŻyczymy smacznego!,
  • 1 żółtko,
  • 1,5 dkg świeżych drożdży,
  • około 1,5 szklanki mąki pszennej + ok.1/3 szklanki do wałkowania,
  • 2 łyżki oleju,
  • około 0,5 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego, granulowanego czosnku.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

FARSZ:

  • 30 dkg kołpaków czyli płachetki kołpakowatej (można użyć innych grzybów),
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • ewentualnie kilka cienkich plasterków pomidora i kilka paseczków papryki,
  • kilka łyżek startego wędzonego sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego! (ok. 15-20 dkg),
  • do smaku: sól i pieprz mielony.


CIASTO:

  • 15 dkg serka AlmetteSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette śmietankowyAlmette śmietankowyAlmette z ziołamiAlmette z ziołamiAlmette z bazyliąAlmette z bazyliąŻyczymy smacznego!,
  • 1 żółtko,
  • 1,5 dkg świeżych drożdży,
  • około 1,5 szklanki mąki pszennej + ok.1/3 szklanki do wałkowania,
  • 2 łyżki oleju,
  • około 0,5 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego, granulowanego czosnku.

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć i pokroić w paski. Cebulkę obrać i pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać grzyby i smażyć ok. 10 min. mieszając żeby odparowała woda, ale nie przypaliły się. Doprawić lekko solą i pieprzem, wystudzić. CIASTO: drożdże rozkruszyć, zalać letnią wodą, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. aby ruszyły. Mąkę przesiać razem z solą. Do serka dodać żółtko i olej, utrzeć. Dodać mąkę, tymianek i czosnek, zagnieść i lekko wyrobić.

Ciasto ma być dość miękkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min. aby wyrosło. Następnie jeszcze raz zagnieść i grubo rozwałkować na posypanym mąką blacie. Można cały płat ciasta przenieść na blaszkę i upiec, ale ja wycięłam 4 koła średnicy m/w 15 cm.. Środki uformowanych kół dociskamy łyżeczką tworząc przy brzegach wyższy rant albo trochę zaginamy brzegi do środka lekko dociskając.

Z resztek ciasta można zrobić wałeczek albo plecionkę na brzegi - kształt zależy od Waszego pomysłu. Na wierzch każdego kółka sypiemy po łyżce tartego sera, na to farsz i znowu łyżka sera. Można dodać paseczki papryki świeżej albo cieniutkie plasterki pomidora. Pieczemy ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st. C. Można podawać na gorąco, ale dobre są też po ostygnięciu.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: