Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis "Banica" ze szpinakiem

Dodany , autor Joaska

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 50PLN

  • opakowanie ciasta Yufka,
  • 30 dag sera fetaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołamiPatros z ziołamiPatros naturalnyPatros naturalnyŻyczymy smacznego!,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka jogurtu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 10 dag masła,
  • 1 kg świeżego szpinaku,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • żółtko

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • opakowanie ciasta Yufka,
  • 30 dag sera fetaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołamiPatros z ziołamiPatros naturalnyPatros naturalnyŻyczymy smacznego!,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka jogurtu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 10 dag masła,
  • 1 kg świeżego szpinaku,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • żółtko

Sposób przygotowania:

Oczyszczony i umyty i lekko odsączony szpinak poddusić na patelni dodając łyżkę masła. Dodać sól, pieprz i startą gałkę.
Jaja ubijamy, dodajemy jogurt wymieszany z sodą.
Dorzucamy rozdrobniony ser feta, mieszamy.
Roztapiamy masło. Każdy płat ciasta Yufka smarujemy masłem, nakładamy porcję ( nadzienie dzielimy na tyle części ile mamy płatów ciasta),
rozsmarowujemy, nakładamy porcje szpinaku i zwijamy płat ciasta w rulon. Rulony układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość polewamy resztą roztopionego masła. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy aż się zrumieni.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze