Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • kilogram ziemniaków,
  • 3 – 4 ząbki czosnku,
  • 10 dag ementaleraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka śmietany,
  • starta gałka muszkatołowa,
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • kilogram ziemniaków,
  • 3 – 4 ząbki czosnku,
  • 10 dag ementaleraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka śmietany,
  • starta gałka muszkatołowa,
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Obrać ziemniaki i umyć a następnie pokroić w plasterki. Przełożyć je do garnka i posypać solą. Wymieszać i odstawić na bok na kwadrans. Naczynie do zapiekania natrzeć czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Mleko zagotować w garnku i doprawić startą gałka muszkatołową (pół łyżeczki) oraz sola i pieprzem (po szczypcie). Po zdjęciu z kuchenki wlać śmietanę i wrzucić ziemniaki. Zagotować ponownie. Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego. Posypać z wierzchu startym ementalerem. Zapiekać 45 minut w temperaturze 150 st. C.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: