Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Włoskie kluski ziemniaczane z szałwią i żółtym serem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 1 kg ziemniaków,
  • szklanka i 3 łyżki mąki,
  • 2 jaja,
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! ,
  • 10 dag masła,
  • garść  listków świeżej szałwii

Do podsypywania:
  • 2 łyżki mąki

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 kg ziemniaków,
  • szklanka i 3 łyżki mąki,
  • 2 jaja,
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! ,
  • 10 dag masła,
  • garść  listków świeżej szałwii

Do podsypywania:
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Ugotować ziemniaki w mundurkach, ostudzić, przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce, dodać mąkę, gałkę muszkatołową  i rozbite jajka, wyrobić  gładkie, elastyczne ciasto. Na wysypanej mąką  desce  uformować wałek, pokroić w dwucentymetrowe kawałki, z których każdy nagnieść widelcem nadając mu formę podobną do spłaszczonej śliwki. Zagotować 3 - 4 litry osolonej wody, wrzucać kluski porcjami, gotować  minutę  od wypłynięcia, wyjmować łyżką cedzakowa. Masło rozgrzać w rondelku, dodać  posiekaną szałwię i na małym ogniu chwilę dusić. Ugotowane kluski polać masłem z szałwią i posypać startym serem, można lekko wymieszać, ale na tyle uważnie, aby ser dostał się do niższych warstw, ale nie pognieść klusek

Najnowsze komentarze