Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 50PLN

  • 35 dag malin,
  • 4 jajka,
  • 12 dag cukru i szczypta soli,
  • 2 torebki cukru waniliowego,
  • 40 dag chudego twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z ziołamiAlmette z ziołamiAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyAlmette z bazyliąAlmette z bazyliąŻyczymy smacznego!,
  • 10 dag serka MascarponeSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z ziołamiAlmette z ziołamiAlmette śmietankowyAlmette śmietankowyAlmette z bazyliąAlmette z bazyliąŻyczymy smacznego!,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 1 torebka budyniu waniliowego,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • listki mięty lub melissy do dekoracji.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 35 dag malin,
  • 4 jajka,
  • 12 dag cukru i szczypta soli,
  • 2 torebki cukru waniliowego,
  • 40 dag chudego twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z ziołamiAlmette z ziołamiAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyAlmette z bazyliąAlmette z bazyliąŻyczymy smacznego!,
  • 10 dag serka MascarponeSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z ziołamiAlmette z ziołamiAlmette śmietankowyAlmette śmietankowyAlmette z bazyliąAlmette z bazyliąŻyczymy smacznego!,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 1 torebka budyniu waniliowego,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • listki mięty lub melissy do dekoracji.

Sposób przygotowania:

maline przebrać, delikatnie opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym ( pamiętajmy, by nie myć malin zbyt długo, bo pod wpływem wody tracą zapach ).Jajka ubić z cukrem, solą i 1 cukrem waniliowym na gęstą, kremową masę ( około 12 minut ).Nie przerywając ubijania, dodać twaróg, mascarpone, 100 ml kremówki, sok i skórkę z cytryny. Na koniec wsypać mannę i proszek budyniowy, całość szybko i dokładnie wymieszać. W specjalnej blasze do pieczenia muffinek ułożyć papierowe foremki i napełnić je przygotowanym ciastem.

Na wierzchu babeczek rozłożyć 15 dag malin, piec 45-50 minut w temperaturze 175 stopni, ostudzić. Odłożyć trochę malin do dekoracji a resztę zmiksować i wymieszac z cukrem pudrem. Pozostałą kremówkę ubić z drugim cukrem waniliowym, przełożyć do szprycki (jeśli nie mamy oryginalnej, można zrobić tutkę z kawałku pergaminu lub folii aluminiowej ). Ostudzone babeczki udekorować bitą śmietaną, polać przecierem malinowym i przybrać odłożonymi malinami oraz listkami mięty lub melissy.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: