Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Rolada mięsno-serowa

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • < 50PLN

  • 1 kg wołowiny bez kości,
  • 2 łyżki soku cytrynowego,
  • 1 jajo,
  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego lub cielęcego,
  • 4 łyżki oleju lub oliwy,
  • 2 łyżki pokrojonej w kostkę czerwonej słodkiej papryki,
  • 20 dag sera GoudaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer topiony CheddarSer topiony CheddarSer topiony TercettSer topiony TercettŻyczymy smacznego! pokrojonego w plastry,
  • 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub tymianku,
  • pół szklanki rosołu z kostki.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 kg wołowiny bez kości,
  • 2 łyżki soku cytrynowego,
  • 1 jajo,
  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego lub cielęcego,
  • 4 łyżki oleju lub oliwy,
  • 2 łyżki pokrojonej w kostkę czerwonej słodkiej papryki,
  • 20 dag sera GoudaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer topiony CheddarSer topiony CheddarSer topiony TercettSer topiony TercettŻyczymy smacznego! pokrojonego w plastry,
  • 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub tymianku,
  • pół szklanki rosołu z kostki.

Sposób przygotowania:

Wołowinę rozbić na dość cienki plaster o regularnej formie prostokąta. Posolić, posypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny oraz oliwą lub olejem. Odłożyć na pół godziny. Mielone mięso wymieszać z jajkiem, solą, ziołami oraz krojoną papryką.
Na płacie mięsa wołowego rozłożyć plasterki sera i cienką warstwę mielonego mięsa. Zwinąć roladę i w kilku miejscach związać nicią bawełnianą.

Zrumienić na patelni na pozostałym oleju lub oliwie, po czym wstawić do nagrzanego do 200 st C piekarnika. Piec, często polewając najpierw rosołem a potem wytworzonym sosem , około półtorej godziny. Można także dodatkowo okryć roladę z wierzchu folią aluminiową, aby nie wysychała podczas pieczenia.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Gouda
Gouda jest jednym z najstarszych i najsłynniejszych serów holenderskich. Powstaje z mleka krowiego w mieście Gouda [nazwę tę wymawia się "chuda” i jego najbliższej okolicy. W zależności od wieku jest to ...

Najnowsze komentarze