Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • ostre

  • < 50PLN

  • 40 dag ryżu (carnaroli lub arborio),
  • 1 kg szparagów,
  • 2 pory,
  • 20 dag prosciuto,
  • ParmezanSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołamiPatros z ziołamiPatros naturalnyPatros naturalnyPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąŻyczymy smacznego!,
  • białe wytrawne wino,
  • 1 litr bulionu z kostki,
  • masło,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki,
  • szczypta cukru.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 40 dag ryżu (carnaroli lub arborio),
  • 1 kg szparagów,
  • 2 pory,
  • 20 dag prosciuto,
  • ParmezanSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołamiPatros z ziołamiPatros naturalnyPatros naturalnyPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąŻyczymy smacznego!,
  • białe wytrawne wino,
  • 1 litr bulionu z kostki,
  • masło,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

Obrane i umyte szparagi pokroić w dwucentymetrowe kawałki i ugotować w posolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzić i odłożyć. Pory ( w całości) umyć, osączyć, pokroić i smażyć przez 5 minut na mieszaninie masła z oliwą. Dodać ryż i smażyć jeszcze 2 minuty.

Dolać szklankę białego wina i dusić 5 minut. Dolewać po pół szklanki bulionu i gotować na małym ogniu czekając aż ryż wchłonie cały płyn. Po 30 minutach dodać szparagi i dusić 3 minuty.

Po zdjęciu z kuchenki dodać pokrojone w paski prosciutto, 6 łyżek startego parmezanu, 4 łyżeczki drobno posiekanej natki i przyprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ostrożnie zamieszać i podawać.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: