Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Prosta zapiekanka z cukinii z fetą

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • cukinia wagi do 1 kg,
  • 4 łyżki oleju,
  • 20 dag fetySeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołamiPatros z ziołamiPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego!,
  • 3 jaja,
  • szklanka mleka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • łyżeczka posiekanego koperku,  
  • sól, pieprz

Do posmarowania naczynia:
  • łyżka oleju

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • cukinia wagi do 1 kg,
  • 4 łyżki oleju,
  • 20 dag fetySeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołamiPatros z ziołamiPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego!,
  • 3 jaja,
  • szklanka mleka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • łyżeczka posiekanego koperku,  
  • sól, pieprz

Do posmarowania naczynia:
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Obraną ze skórki cukinię zetrzeć na grubej jarzynowej tarce, podsmażyć na patelni na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku. Odstawić do wystygnięcia. Fetę  pokroić  drobno, dodać  do cukinii, wymieszać. Do masy cukiniowej dodać jaja, mleko, pietruszkę  i koperek, wymieszać wszystko starannie. Posmarować olejem żaroodporne płaskie naczynie, przełożyć masę  cukiniową, wygładzić wierzch.5.Piekarnik nagrzać do temperatury  180 st. C i zapiekać  w nim potrawę   do momentu, kiedy wierzch się zrumieni.

Najnowsze komentarze