Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

  • 50 dag ziemniaków (6 średnich),  
  • 20 dag tłustego  twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyAlmette z ogórkami i ziołamiAlmette z ogórkami i ziołamiŻyczymy smacznego!,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki cukru,  
  • 4 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki rumu lub innego mocnego alkoholu,
  • 6  łyżek oleju do smażenia

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 50 dag ziemniaków (6 średnich),  
  • 20 dag tłustego  twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyAlmette z ogórkami i ziołamiAlmette z ogórkami i ziołamiŻyczymy smacznego!,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki cukru,  
  • 4 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki rumu lub innego mocnego alkoholu,
  • 6  łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Obrać ziemniaki, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić, przepuścić przez praskę. Twaróg rozdrobnić widelcem i dokładnie rozetrzeć. Dodać  do ziemniaków. Masę ziemniaczano- twarogową połączyć  z jajami, cukrem, umytymi rodzynkami i alkoholem. Starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć placuszki z obu stron na złoto. Doskonale smakują z odrobiną  cukru pudru lub upieczonymi jabłkami  czy jabłkowym musem.

Najnowsze komentarze