Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Mediolańskie risotto z soczewicą i ciecierzycą

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

  • 50 dag ryżu arborio
  • cebula
  • pół kostki masła
  • 15 dag czerwonej soczewicy
  • puszka konserwowej ciecierzycy
  • 5 szklanek rosołu warzywnego z kostki
  • ¾ szklanki białego wina
  • 5 nitek szafranu
  • ¾ szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • ¾ szklanki startego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! ParmezanSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego!

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 50 dag ryżu arborio
  • cebula
  • pół kostki masła
  • 15 dag czerwonej soczewicy
  • puszka konserwowej ciecierzycy
  • 5 szklanek rosołu warzywnego z kostki
  • ¾ szklanki białego wina
  • 5 nitek szafranu
  • ¾ szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • ¾ szklanki startego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! ParmezanSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego!

Sposób przygotowania:

1.Cebule posiekać jak najdrobniej i zeszklić na  połowie masła. Szafran namoczyć w kilku łyżkach rosołu warzywnego.
2.Ryż i soczewicę opłukać, dodać do podsmażonej cebuli i smażyć, aż ryż stanie się szklisty. Wtedy wlać  wino i szafran, mieszając gotować, aż ryż wchłonie płyn.
3.Dolewając po trochu rosół i mieszając gotować  jeszcze 20 minut.
4.Dodać do risotta odsączoną  z zalewy ciecierzycę, gotować dalsze 5 minut, dodać na koniec pozostałe masło, sól oraz  pieprz i parmezan.
5.Risotto polać śmietaną i podawać.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Parmezan

Najnowsze komentarze