Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Łódki z farszem mięsnym

Dodany , autor jusia81

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 50PLN

  • 10 dag ryżu (najlepiej długoziarnistego)
  • 2 marchewki
  • 4 duże grube ogórki
  • 2 cebule
  • 30 dag mieszanego mięsa mielonego
  • sól, pieprz,
  • szczypta słodkiej papryki
  • 1/2 l bulionu warzywnego (instant)
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 20 dag przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka zasmażki błyskawicznej
  • 5-6 łyżek startego łagodnego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! np GoudaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonySer topiony CheddarSer topiony CheddarSer topiony Cztery SerySer topiony Cztery SeryŻyczymy smacznego!

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 10 dag ryżu (najlepiej długoziarnistego)
  • 2 marchewki
  • 4 duże grube ogórki
  • 2 cebule
  • 30 dag mieszanego mięsa mielonego
  • sól, pieprz,
  • szczypta słodkiej papryki
  • 1/2 l bulionu warzywnego (instant)
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 20 dag przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka zasmażki błyskawicznej
  • 5-6 łyżek startego łagodnego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! np GoudaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonySer topiony CheddarSer topiony CheddarSer topiony Cztery SerySer topiony Cztery SeryŻyczymy smacznego!

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj w osolonym wrzątku na półmiękko (ok. 10minut). Marchewki oskrob, opłucz, pokrój w kosteczkę. Cebule obierz, posiekaj. Przygotowane warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju. Do masy warzywnej dodaj mięso, smaż przez kilka minut, cały czas mieszając. Dodaj posiekane zioła, obficie dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką, połącz z ryżem. Ogórki obierz, przekrój wzdłuż na pół, ostrożnie wydrąż łyżeczkąmiąższ możesz wykorzystać np. do przygotowania sałatki.

Przełóż na chwilę na papierowy ręcznik, aby ociekły. Napełnij przygotowanym farszem, ułóż w natłuszczonej żaroodpornej formie. Posyp serem, podlej połową bulionu. Zapiekaj 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotuj sos: przecier pomidorowy wlej do rondelka, zagotuj, rozporwadź resztą bulionu. Zagęść zasmażką, dopraw. Podawaj do łódeczek. Zapiekane ogórki mają wyjątkowo delikatny i przyjemny smak.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze