Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN

  • 1 kg ziemniaków
  • półtorej szklanki mąki
  • szklanka startego sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!(mogą to być starte poobsychane kawałki serów)
  • 2 jaja
  • sól, pieprz

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 kg ziemniaków
  • półtorej szklanki mąki
  • szklanka startego sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!(mogą to być starte poobsychane kawałki serów)
  • 2 jaja
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1.Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę lub bardzo starannie utłuc. Ostudzić.
2.Do ziemniaków dodać mąkę, ser i jajka, zagnieść ciasto, dodać  sól i pieprz.
3.Na posypanej mąką deseczce lub stolnicy formować  wałki grubości  kciuka, kroić w ukośne kawałki.
4.Zagotować kilka litrów  lekko osolonej wody ,gotować kluski partiami. Kopytka tak przyrządzone można podawać jako dodatek do pieczeni albo jako samodzielne danie z  dodatkiem stopionego wędzonego boczku.

Najnowsze komentarze