Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Cukinię obrać lub jeśli jest młoda, bez obierania pokroić na plasterki grubości do pół cm. Na patelni rozgrzać połowę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i cukinię. Smażyć cukinię około 3 min. z każdej strony. Posypać połową ziół prowansalskich. Ziemniaki obrać, pokroić na plastry. Zagotować w dużym garnku osoloną wodę i wrzucić plastry ziemniaków. Kiedy - dokładnie miękkie odcedzić.

Wysmarować pozostałym masłem lub margaryną naczynie do zapiekania i układać przemiennie plasterek cukinii i ziemniaka, aby na siebie wzajemnie zachodziły jak dachówki. Zmiksować jajka ze śmietanką, solą i pieprzem. Zalać cukinię z ziemniakami. Zapiekać w piekarniku o temperaturze 200 st C przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać po wierzchu startym serem.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: