Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • 2 cukinie wagi ok.1 kg,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki startego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego! do posypania potrawy po wierzchu.


Do wysmarowania naczynia:
1 łyżka masła.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2 cukinie wagi ok.1 kg,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki startego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego! do posypania potrawy po wierzchu.


Do wysmarowania naczynia:
1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Cukinie obrać, przekroić na cząstki wzdłuż i wykroić pestki, miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej lub w malakserze. W dużym garnku zagotować około 8 szklanek wody, lekko ją osolić. Na wrzątek wrzucić startą cukinię. Kiedy ponownie się zagotuje przelać na durszlak i pozostawić do zupełnego odcieknięcia wody.

Wymieszać jogurt z jajkiem, solą i pieprzem. Pozbawioną nadmiaru wody cukinię wymieszać z jogurtem i jajkiem dodać odrobinę soli, pieprz i siekaną natkę pietruszki. Włożyć do wysmarowanego masłem lub margaryną naczynia do zapiekania, wygładzić wierzch i posypać startym serem.

Zapiekać w temperaturze 180 stC do momentu, aż ser się zrumieni. Podawać z ziemniakami z wody lub świeżą bułką.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: