Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g sera RicottaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z ziołamiAlmette z ziołamiAlmette z chrzanemAlmette z chrzanemAlmette śmietankowyAlmette śmietankowyŻyczymy smacznego!
  • 200 g ziemniaków
  • 300 g cukinii
  • pęczek pietruszki
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka sezamu
  • sól i pieprz

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g sera RicottaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z ziołamiAlmette z ziołamiAlmette z chrzanemAlmette z chrzanemAlmette śmietankowyAlmette śmietankowyŻyczymy smacznego!
  • 200 g ziemniaków
  • 300 g cukinii
  • pęczek pietruszki
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka sezamu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Umytą i osuszoną pietruszkę siekamy z obranym ząbkiem czosnku. Do miseczki z serem ricotta dodajemy posiekaną pietruszkę z czosnkiem, jajko, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry, cukinię kroimy w talarki, gotujemy na parze ziemniaki i cukinię przez kilka minut.

Rozwałkowujemy 2/3 ciasta w cienki płat i wyścielamy tortownicę posmarowaną oliwą, nakładamy pastę z sera ricotta, układamy talarki cukinii, nakładamy cienką warstwę pasty serowej
i układamy plastry ziemniaków, w ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania się składników, na wysokość około 5 centymetrów.

Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy, przykrywamy nim nadzienie i zamykamy ciasto palcami - szczypiemy brzegi, żeby się dobrze skleiło. Nakłuwamy widelcem wierzch i ostrym nożem nacinamy skośne linie, tworząc romby. Smarujemy pozostałą oliwą, posypujemy ziarnami sezamu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160° Celsjusza około godziny.
Edytuj przepis

Poznaj ser użyty w przepisie:

Ricotta
Dobry ser Ricotta nie powinien być ani zbyt słony, ani przejrzały. Ma łagodny, słodkawy smak i śnieżnobiały kolor. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa 'recocotus' oznaczającego wielokrotne gotowanie...

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: