Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

1.Bakłażany poprzekrawać na połówki, wydrążyć część miąższu i pokroić go w kostkę. Miąższ  w połówkach bakłażana ponacinać nożem w kratkę, oprószyć solą, pieprzem, połową  tymianku i posypać przeciśniętym przez praskę  1 ząbkiem  czosnku.
2.Bakłażany ułożyć na blaszce, nakryć z wierzchu arkuszem aluminiowej folii.
3.W piekarniku nagrzanym do 180 °C piec  około 25 minut, powinny zmięknąć.
4.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać  ze skórki, pokroić  w kostkę, cukinię pokroić w kostkę, paprykę  po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać, pozostały czosnek przecisnąć przez praskę.
5.W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, czosnek i cukinię oraz pokrojony miąższ bakłażanów, dusić  doprawiając pozostałym tymiankiem, solą i pieprzem.
6.Nadzieniem napełnić upieczone połówki bakłażanów, przykryć pokrojonym na plastry kozim serem, lekko polać miodem.
7.Nagrzać piekarnik do 180°C i zapiekać bakłażany 15 minut.

Najnowsze komentarze