Porady

Mamy już 1321 porad

Poznaj porady dodane przez Seromaniaków. Komentuj, edytuj i twórz nasz skarbiec wiedzy.
1. Publikuj własne artykuły
2. Komentuj i oceniaj
3. Zbieraj punkty

Oceń

Co zrobić, aby ser żółty nie pleśniał?

Dodany , autor: amanda

Tagi: łagodne, bez gotowania, Żółty, kolacja, przystawka, przyjęcie, impreza, sosy i dodatki do dań

Często nam się zdaża, że dłużej przechowywany w lodówce ser żółty po jakimś czasie pleśnieje. Jest na to bardzo prosty sposób. Pomogą nam w tym cukier i sól.

Jest sposób, by nie pozwolić pleśni na zaatakowanie naszego sera.

Kostka cukru włożona do naczynia z serami wchłania wilgoć wytworzoną przez sery. Zapobiega to tworzeniu się pleśni. Podobne działanie ma sól gruboziarnista. Wystarczy wsypać ją na spodeczek i wstawić do naczynia, w którym znajdują się sery. Ser z pleśnią należy wyrzucić, gdyż ma ona działanie rakotwórcze.

Edytuj poradę

Komentarze



Podobne porady: