SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Merlot

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Ser Blau del Nét Blau del Nét

    Wygląd i konsystencja:Blau del Nét to ser rzemieślniczy, wytwarzany ręcznie z surowego mleka owczego. Mleko zaszczepia się zarodnikami Penicillium Roquefortii, w wyniku czego w czasie dojrzewania twor...

    Opis sera
  • Camembert Le Rustique

    Wygląd i konsystencja:Wersja słynnego francuskiego sera Camembert, pakowana w okrągłe pudełka z charakterystycznym papierem w biało-czerwoną kratkę. Camembert jest tradycyjnym typem sera z Normandii (...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Cantal

    Wygląd i konsystencja:Ser Cantal ma kształt cylindra o średnicy zazwyczaj około 35 cm. Forma tego sera jest dość masywna i pękata, z miękkim wnętrzem. Miąższ sera jest dość zwarty i jednolity, z grubą...

    Opis sera
  • Cape Vessey

    Wygląd i konsystencja:Cape Vessey jest wytwarzany w kształcie spałszczonego koła. Pokryty pomarańczową skórą, przemywaną podczas produkcji, pokrywajacą półtwarde, kremowe wnętrze lekko gumowate.Kompon...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Cheddar

    Wygląd i konsystencja:Dobrze dojrzały Cheddar jest twardym, naturalnym serem. Jest on produkowany w kształcie bębna o średnicy ok. 35cm, z naturalną skórką, owijany w delikatną ściereczkę. Zazwyczaj C...

    Opis sera
  • Ciel de Charlevoix

    Wygląd i konsystencja:Środek sera Ciel de Charlevoix skrywa kremową pastę w kolorze kości słoniowej oraz kilka smug niebieskich pleśni.Komponenty i wytwarzanie:Ciel de Charlevoix pochodzi z jednego st...

    Opis sera
  • Dubliner

    Wygląd i konsystencja:Dubliner charakteryzuje twarda, krucha tekstura podobna do sera Cheddar. Można określić go jako połączenie sera Cheddar i Parmigiano Reggiano.Komponenty i wytwarzanie:Dubliner p...

    Opis sera
  • FosseWay Fleece

    Wygląd i konsystencja:Fosse Way Fleece to ser w kształcie koła o masie 2 i 3,5kg. Skórka naturalna brązowa, pokryta białą pleśnią. Wnętrze kremowo-białe.Komponenty i wytwarzanie:Wytwarzany z pasteryzo...

    Opis sera
  • Gorgonzola

    Przepisy z serem Gorgonzola>>Wygląd i konsystencja:Gorgonzola to tradycyjny, farmerski, spółdzielczy ser pleśniowy z żyłkami niebieskiej pleśni. Jego barwa waha się od biało-żółtej do słomkowej,...

    Opis sera
  • Graviera

    Wygląd i konsystencja:Graviera to najstarszy grecki ser żółty z żółtą skórką. Ma kształt koła. Wytwarzany jest z mieszanki krowiego, koziego i owczego mleka. Twarda, gotowana skórka ma krzyżujący się ...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Idiazabal

    Wygląd i konsystencja:Idiazabal pochodzi z Kraju Basków w Hiszpanii. Posiada zwartą konsystencję, podobną do serów Zamorano, Roncal i Manchego. Bursztynowa, twarda skórka ma znaki drewnianych form, w ...

    Opis sera
  • Ser L’ Affiné au Chablis Germain L’ Affiné au Chablis Germain

    Wygląd i konsystencja:L’ Affiné au Chablis to ser z porostem pleśni wytwarzany tradycyjnie w Burgundii. Podob nie jak Epoisses posiada delikatny miąższ oraz miękką skórkę, w kolorze kremowo– pomarańcz...

    Opis sera
  • Le Bleu Le Rustique

    Smak i zapach: Le Bleu Le Rustique to łagodny, słonawy, dość tłusty ser. Podawanie: Przydatny w kuchni bardziej niż na desce serów. Można go z powodzeniem roztopić na białych szparagach, użyć do ...

    Opis sera
  • Piacere

    Komponenty i wytwarzanie:Ser Piacere z owczego mleka jest wytwarzany przez miejscowych rolników Mennonitów (bezpośredni potomkowie XVI wiecznego ruchu anabaptystów współczesnej reformacji). Ser dojrze...

    Opis sera
  • Ser Pied de Vent Pied de Vent

    Wygląd i konsystencja:Pied de Vent to miękki ser, z charakterystyczną pomarszczoną płukaną skórką. Waży 1 kilogram. Wnętrze w kolorze jasno żółtym, posiada równomiernie rozłożone dziurki.Komponenty i ...

    Opis sera
  • Plaisir au Chablis

    Wygląd i konsystencja: Pod wieloma względami Plaisir au Chablis, poprzez swoje miejsce narodzin i metody produkcji, jest podobny do sera Epoisses. Pochodzi z Burgundii. W czasie dojrzewania skórka ...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesoft.html Pont-l'Évêque

    Wygląd i konsystencja:Pont-l'Évêque ma jędrny miąższ o żółtej barwie i jadalną skorupkę. Skorupka nosi ślady pofałdowania z powodu zabiegu pielęgnowania sera na słomianych matach. Pont-l'Eveque ma nie...

    Opis sera
  • Ser Robiola Bosina Robiola Bosina

    Komponenty i wytwarzanie:Ser powstaje z mieszanki mleka krowiego i owczego. Produkowany jest w wielu ksztaltach i rozmiarach.Wgląd i konsysttencja:Doskonały, kremowy i gładki miąższ, który chroni sprę...

    Opis sera
  • Sirene

    Wygląd i konsystencja:Sirene jest zwykle produkowany jest w blokach. Nazywany jest po prostu 'Sirene' co oznacza 'ser biały'.Komponenty i wytwarzanie:Pierwotnie ser Sirene był wytwarzany z mleka kozy,...

    Opis sera
  • Ser Suau de Búfala Suau de Búfala

    Wygląd i konsystencja:Suau Buffalo to ser z mleka niepasteryzowanego bawołów. Tekstura sera miękka w kolorze kości słoniowej, z licznymi nieregularnymi oczkami, pokryty grubą szarą skórą. Dojrzewa ok....

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis