SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Riesling

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Beaufort

    Wygląd i konsystencja:Dobry ser Beaufort powinien mieć wilgotną, lepką skórkę i lekko wklęsłą powierzchnię. Średnica 35-75 cm, wysokość 11-16 cm. Waga 15-70 kg. To duży, okrągły ser górski. Należy do ...

    Opis sera
  • Ser Blau del Nét Blau del Nét

    Wygląd i konsystencja:Blau del Nét to ser rzemieślniczy, wytwarzany ręcznie z surowego mleka owczego. Mleko zaszczepia się zarodnikami Penicillium Roquefortii, w wyniku czego w czasie dojrzewania twor...

    Opis sera
  • Ser Bleu d'Auvergne Bleu d'Auvergne

    Wygląd i konsystencja:Sery mają kształt dużych walców i ważą ok. 2,5 kg, są ręcznie solone i nakłuwane specjalnymi szpikulcami, aby pozwolić na rozwój pleśni. Bleu d'Auvergne to tradycyjny, wiejski fa...

    Opis sera
  • Casin

    Komponenty i wytwarzanie:Ser Casin jest wytwarzany z mleka krowiego, lekko odtłuszczonego. Ser formowany jest ręcznie do kształtu małej kopuły.Ser dojrzewa w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, w tempe...

    Opis sera
  • Chavroux

    Wygląd i konsystencja:Chavroux to francuski, biały, delikatny ser. W smaku jest kremowy. Chavroux waży 150 gram i jest produkowany w kształcie piramidy.Komponenty i wytwarzanie: Wyprodukowany w z 100...

    Opis sera
  • Colby

    Wygląd i konsystencja:Colby to tradycyjny, farmerski ser twarogowy z płukaną skórką, o nieregularnej oczkowatości. Rozmiary sera różnią się miedzy sobą, ale zazwyczaj jest on dostępny w sporych blokac...

    Opis sera
  • Ser Cremoulin Cremoulin

    Wygląd i konsystencja:Bardzo kremowy i miękki ser z biało - czerwoną skórką. Umieszczony w drewnianej szkatułce. Waży 500 gram. Pakowany jest po dwie sztuki w karton.Komponenty i wytwarzanie:Wytwarzan...

    Opis sera
  • Cuajada

    Wygląd i konsystencja:Cuajada to hiszpański kremowy, świeży ser, który pochodzi z północy Nawarry. Nazwa Cuajada w języku hiszpańskim oznacza "zsiadłe".Komponenty i wytwarzanie:Wytwarzany je...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Edam

    Wygląd i konsystencja:Edam to prasowany, twardy lub półtwardy ser żółty w kształcie kuli pokrytej charakterystyczną warstwą czerwonego wosku. Rozmieszczenie oczek w miąższu jest dość równomierne, śred...

    Opis sera
  • Ser Epoisses Epoisses

    Wygląd i konsystencja:Ser Epoisses posiada skórkę gładką, czasami lekko pomarszczoną, w kolorze kości słoniowej, aż do ceglastego. Miąższ ma miękki, sprężysty, jasnobeżowy o jedwabistej konsystencji....

    Opis sera
  • Fleur de Fagne

    Wygląd i konsystencja:Ser Fleur de Fagne jest wytwarzany w kształcie kwiatu. Posiada białą pleśniową skórkę i miękkie, kremowe żółtawe wnętrze. Dostępny o wadze 1,5 kg.Komponenty i wytwarzanie:Fleur d...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Fontina

    Wygląd i konsystencja:Fontina to ser podpuszckowy, dojrzewający, półtwardy, z mleka krowiego produkowany we Włoszech, o miąższu giętkim, elastycznym, o oczkach małych, okrągłych. Skórka jest twarda, c...

    Opis sera
  • Forsterkase Forsterkase

    Wygląd i konsystencja:Koła sera Forsterkase (od 15 do 17 cm.średnicy i 4,5 cm.wysokości)wykonane są z mleka krowiego, myte w białym winie a następnie owija się je w korę sosnową. Ser ma gładką i aksam...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chessoft.html Gouda

    Wygląd i konsystencja:Gouda jest jednym z najstarszych i najsłynniejszych serów holenderskich. Powstaje z mleka krowiego w mieście Gouda [nazwę tę wymawia się "chuda” i jego najbliższej okolicy. ...

    Opis sera
  • Greven Broecker

    Wygląd i konsystencja:Ser Greven Broecker jest produkowany ręcznie, dojrzewa w blachach z cyny. Kształt cylindryczny z niebieską pleśnią podobną do marmuru. Subtelny, kruchy a zarazem kremowy wytwarza...

    Opis sera
  • Ser Grey Owl Grey Owl

    Wygląd i konsystencja:Dojrzały ser pokryty roślinnym popiołem. Rozpylany na zewnątrz siedem dni w 14-dniowym procesu dojrzewania. Wnętrze ma białe miękkie i puszyste. Posiada kształt spłaszczonego cyl...

    Opis sera
  • Ser Hand Rolled Chevre Logs Hand Rolled Chevre Logs

    Wygląd i konsystencja:Hand Rolled Chevre Logs jest wytwarzany z mleka koziego w kształcie bloku. Pokryty pleśniową skórką. Wnętrze lepkie, kredowe, kremowe o zabarwieniu beżowym. Waży 130 g.Smak i zap...

    Opis sera
  • Hooligan

    Wygląd i konsystencja:Hooligan uosabia doskonałość umytej skórki sera.Komponenty i wytwarzanie:Wytwarza się go w Stanach Zjednoczonych w Connecticut. Produkcja z mleka krowiego.Smak i zapach:Hooligan ...

    Opis sera
  • Knockanore

    Wygląd i konsystencja:Knockanore jest to półtwardy ser z surowego mleka krowiego, z wykorzystaniem wegetariańskiej podpuszczki. Ser wytwarzany jest ręcznie. Zsiadłe mleko jest cięte i pakowane w formy...

    Opis sera
  • Knockdrinna

    Wygląd i konsystencja:Knockdrinna to ser sprzedawany w formie koła o średnicy 23 cm, 8 cm wysokości i wadze 2,5 kg.Komponenty i wytwarzanie:Knockdrinna to półtwardy ser z pasteryzowanego mleka owiec p...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis