SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Pinot Noir

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Amarelo da Beira Baixa

    Wygląd i konsystencja:Ser Amarelo da Beira Baixa ma żółtawe, oleiste wnętrze, a w nim małe, nieregularne otwory. Tekstury jego wahają się od półmiękkich do twardych. Kształt jest cylindryczny, o śred...

    Opis sera
  • Ser Baita Friuli Baita Friuli

    Wygląd i konsystencja:Ser Baita Friuli ma gęstą,jasnożółtą  teksturę z niewielkimi oczkami.Komponenty i wytwarzanie:Ser Baita Friuli jest wykonany z pasteryzowanego mleka krowiego, dojrzewanie trwa od...

    Opis sera
  • Ser Ballyoak Ballyoak

    Wygląd i konsystencja:Ballyoak to ser z pasteryzowanego mleka krowiego, dojrzewający w tradycyjnych formach, na zakończenie procesu wędzony w dymie z drzewa dębowego. Dąb nadaje serom ich niepowtarzal...

    Opis sera
  • Beaufort

    Wygląd i konsystencja:Dobry ser Beaufort powinien mieć wilgotną, lepką skórkę i lekko wklęsłą powierzchnię. Średnica 35-75 cm, wysokość 11-16 cm. Waga 15-70 kg. To duży, okrągły ser górski. Należy do ...

    Opis sera
  • Ser Bonnie i Floyd Bonnie i Floyd

    Wygląd i konsystencja:Ser w stulu sera Saint Paulin. Wytwarzany w kształcie spłaszczonego koła. Pokryty pleśniową pomarszczoną skórą. Wnętrze kremowe.Komponenty i wytwarzanie:Wytwarzany z mleka owczeg...

    Opis sera
  • Brie de Meaux

    Wygląd i konsystencja:Ser Brie de Meaux to król pośród królewskich Francuskich serów. Miąższ sera jest bardzo zwarty i o jednolitej gęstości. Jego kolor jest bladożółty, przypominające nieco kolor sło...

    Opis sera
  • Ser Bucherondin Bucherondin

    Wygląd i konsystencja:Ser Bucherondin posiada białą, pleśniową skórkę i kształt rolady. Miąższ kremowy i miękki.Komponenty i wytwarzanie:Ser wytwarzany jest z pasteryzowanego mleka koziego. Dojrzewa o...

    Opis sera
  • Cabecou

    Wygląd i konsystencja:Cabecou to niewielki ser o okrągłym kształcie. Jeden z najmniejszych serów francuskich.Komponenty i wytwarzanie:Cabecou Feuille to mały dysk świeżego sera koziego z regionu Perig...

    Opis sera
  • Cambozola

    Wygląd i konsystencja:Cambozola to ser pleśniowy z mleka krowiego o białej skórce podobnej do skórki camemberta i białym miąższu z niebieskimi pleśniowymi plamkami. Jest to kuzyn sera Brie, tylko że z...

    Opis sera
  • Camembert Le Rustique

    Wygląd i konsystencja:Wersja słynnego francuskiego sera Camembert, pakowana w okrągłe pudełka z charakterystycznym papierem w biało-czerwoną kratkę. Camembert jest tradycyjnym typem sera z Normandii (...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Cantal

    Wygląd i konsystencja:Ser Cantal ma kształt cylindra o średnicy zazwyczaj około 35 cm. Forma tego sera jest dość masywna i pękata, z miękkim wnętrzem. Miąższ sera jest dość zwarty i jednolity, z grubą...

    Opis sera
  • Cape Vessey

    Wygląd i konsystencja:Cape Vessey jest wytwarzany w kształcie spałszczonego koła. Pokryty pomarańczową skórą, przemywaną podczas produkcji, pokrywajacą półtwarde, kremowe wnętrze lekko gumowate.Kompon...

    Opis sera
  • Ser Carré de l'Est Carré de l'Est

    Wygląd i konsystencja: Ten pasteryzowany ser z Szampanii ma wilgotną skórkę, która przykleja się do palców i jest elastyczna w dotyku. Zwykle ma kształt kwadratu o pomarańczowo-czerwonej płukanej sk...

    Opis sera
  • Classic Blue Logi

    Wygląd i konsystencja:Classic Blue Logi to ser wytwarzany w kształcie rolady. Pokryty jest niebieskawą skórka pleśniową dojrzewającą od zewnątrz do wewnątrz. Wnętrze ma drobnoziarniste i kremowe. Dojr...

    Opis sera
  • Ser Cornish Smugglers Cornish Smugglers

    Wygląd i konsystencja:Cornish Smugglers jest pół-rzemieślniczym serem z pasteryzowanego mleka krowiego. Do mleka dodawany jest annato- barwnik naturalny - aby uzyskać charakterystyczną cętkowaną pomar...

    Opis sera
  • Ser Counting Sheep Counting Sheep

    Wygląd i konsystencja:Ser Counting Sheep jest wytwarzany w kształcie spłaszczonego koła. Pokryty białą pleśniową skórką. Wytwarzany z dodatkiem organicznej poduszczki z mleka owczego.Smak i zapach:Pos...

    Opis sera
  • Delice des Fiouves

    Komponenty i wytwarzanie: Ser ma okrągły kształt, a jego okres dojrzewania wynosi około trzech do czterech tygodni. Jego masa serowa jest gładka i delikatna, a skórka jest regularnie płukana serwatką...

    Opis sera
  • Devil's Gulch

    Wygląd i konsystencja:Ser Devil's Gulch posiada miękką, kremową teksturę otoczoną skórką pokrytą suszoną, słodką i pikantną papryką.Komponenty i wytwarzanie:Ser jest produkowany z mleka krów rasy Jers...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Edam

    Wygląd i konsystencja:Edam to prasowany, twardy lub półtwardy ser żółty w kształcie kuli pokrytej charakterystyczną warstwą czerwonego wosku. Rozmieszczenie oczek w miąższu jest dość równomierne, śred...

    Opis sera
  • Ser Epoisses Epoisses

    Wygląd i konsystencja:Ser Epoisses posiada skórkę gładką, czasami lekko pomarszczoną, w kolorze kości słoniowej, aż do ceglastego. Miąższ ma miękki, sprężysty, jasnobeżowy o jedwabistej konsystencji....

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis