SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Chardonnay

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Ser Affidelice au Chablis Affidelice au Chablis

    Wygląd i konsystencja:Pod wieloma różnymi względami Affidélice au Chablis jest bardzo podobny do sera Epoisses. Chablis to miejscowość we Francji, w której ser jest produkowany. Skórka ma początkowo k...

    Opis sera
  • Ser Bambolo Bambolo

    Pochodzenie: Ser Bambolo produkowany jest we Włoszech w Toskanii. Wygląd i konsystencja: Ser miękki o jasnej i gładkiej konsystencji i naturalnej skórce. Wytwarzany jest z mleka krowiego zmiesza...

    Opis sera
  • Ser Bastardo del Grappa Bastardo del Grappa

    Wygląd i konsystencja:Kolor waha się od żółtego do brązowego. Zmienia się wraz z wiekiem. Bastardo del Grappa ma małe, rozsiane oczka. Jest dostępny w kształcie koła o średnicy 25-30 cm, 2-8 cm wysoko...

    Opis sera
  • Beaufort

    Wygląd i konsystencja:Dobry ser Beaufort powinien mieć wilgotną, lepką skórkę i lekko wklęsłą powierzchnię. Średnica 35-75 cm, wysokość 11-16 cm. Waga 15-70 kg. To duży, okrągły ser górski. Należy do ...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chessoft.html Bel Paese

    Wygląd i konsystencja:Jest to nowoczesny, kremowy, półmiękki i lekki o elastycznej konsystencji, barwie kości słoniowej ,ser o mlecznym aromacie. Bel Paese ma średnicę nieco większą niż produkowany u ...

    Opis sera
  • Bondon à la Fleur de Sel Bondon à la Fleur de Sel

    Wygląd i konsystencja: Ten ser pochodzi z Poitou-Charentes i jest bardzo bliskim kuzynem Chabichou. Delikatność i smak oddaje idealnie kozi charakter. Ser jest formowany i elastyczny, nawet po okresi...

    Opis sera
  • Brie de Meaux

    Wygląd i konsystencja:Ser Brie de Meaux to król pośród królewskich Francuskich serów. Miąższ sera jest bardzo zwarty i o jednolitej gęstości. Jego kolor jest bladożółty, przypominające nieco kolor sło...

    Opis sera
  • Ser Buchette Buchette z Ash, Buchette Jacquin

    Wygląd i konsystencja: Buchette Jacquin to świeży ser wytwarzany z pasteryzowanego mleka koziego. Pakowany próżniowo, co zachowuje jego mleczny smak. Wytwarzany w kształcie rolady. Podawanie: Ser...

    Opis sera
  • Butterkase - Butterkäse, Butterkaese

    Wygląd i konsystencja:Ser o kształcie bochenka chleba lub koła o barwie od złotej do czerwonej, z naturalną skórką. Ser jest kremowy i półmiękki.Komponenty i wytwarzanie:Ser dojrzewa w ciągu miesiąca,...

    Opis sera
  • Calva d'Auge

    Komponenty i wytwarzanie:Ser ten zanurza się w misce pełnej Calvados (alkohol napój z jabłek), a następnie pozwala im na osadzanie się na 3 do 5 godzin. Po tym sery są pokrywane bułką tartą, pozwalają...

    Opis sera
  • Cambozola

    Wygląd i konsystencja:Cambozola to ser pleśniowy z mleka krowiego o białej skórce podobnej do skórki camemberta i białym miąższu z niebieskimi pleśniowymi plamkami. Jest to kuzyn sera Brie, tylko że z...

    Opis sera
  • Camembert Le Rustique

    Wygląd i konsystencja:Wersja słynnego francuskiego sera Camembert, pakowana w okrągłe pudełka z charakterystycznym papierem w biało-czerwoną kratkę. Camembert jest tradycyjnym typem sera z Normandii (...

    Opis sera
  • Ser Chabis Feuille Chabis Feuille

    Wygląd i konsystencja: Ser miękki wytwarzany z mleka koziego o wadze 130g. Zawartość tłuszczu 45%. Smak i zapach: Świeży, mleczny, o łagodnym smaku z wyczuwalnym aromatem liści kasztanowca, który...

    Opis sera
  • Chevreton du Bourbonnais

    Wygląd i konsystencja: Chevreton du Bourbonnais jest przepysznym kozim serem. Idealnie nadaje się na pikniki. Produkt unikalny, farmerski, pojawił się 50 lat temu. Chevreton du Bourbonnais nie je...

    Opis sera
  • Clacbitou Clacbitou

    Wygląd i konsystencja:Clacbitou to ser farmerski stworzony w Charolais w regione Burgundii. Clacbitou stwarza delikatne poczucie, tłustego, a jego zapach jest wieloraki. Świeży Clacbitou ma mniej arom...

    Opis sera
  • Ser Crémeux du Puy Crémeux du Puy

    Wygląd i konsystencja:Crémeux du Puy to bardzo oryginalny ser, z grubym ciastem i cienką niebieską warstwą popiołu i białej pleśni. Dojrzewa od 6 do 8 tygodni.Komponenty i wytwarzanie:Puy du Crémeux j...

    Opis sera
  • Dachsteiner

    Wygląd i konsystencja:Dachsteiner to ser o złotożółtym miąższu z nieregularnymi pojedynczymi oczkami wielkości ziarnka grochu.Komponenty i wytwarzanie:Ser produkowany jest z pasteryzowanego mleka kro...

    Opis sera
  • Dorblu

    Wygląd i konsystencja:Ser miękki z niebieską szlachetną pleśnią. Zawiera 50 % tłuszczu w suchej masie. Ser o gładkich, miękkich i kremowych teksturach. Dorblu to doskonały ser pleśniowy. Kremowa konsy...

    Opis sera
  • Ser Fibonacci Fibonacci

    Wygląd i konsystencja: Fibonacci to ser z mleka koziego o miekkiej, płynnej konsystencji. Zapach sera i jego smak mają ziołowy odczyn. Skórka jest cienka z białym nalotem pleśni. Komponenty i wyt...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Fontina

    Wygląd i konsystencja:Fontina to ser podpuszckowy, dojrzewający, półtwardy, z mleka krowiego produkowany we Włoszech, o miąższu giętkim, elastycznym, o oczkach małych, okrągłych. Skórka jest twarda, c...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis