SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Fondue

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Appenzell

    Komponenty i wytwarzanie:Wyróżniamy dwa gatunki sera Appenzell: tradycyjny - najpowszechniej spotykany (z odtłuszczonego mleka i dojrzewający w solance przez okres 12 miesięcy) oraz świąteczny (z pełn...

    Opis sera
  • Baluchon

    Komponenty i wytwarzanie:Baluchon jest wytwarzany przez Les Fromageries Jonathan z mleka krowiego. Ser dojrzewa i robi się miękki, pachnący przez przemywanie jego skóry solanką. Dojrzewa w ciągu dwóch...

    Opis sera
  • Beaufort

    Wygląd i konsystencja:Dobry ser Beaufort powinien mieć wilgotną, lepką skórkę i lekko wklęsłą powierzchnię. Średnica 35-75 cm, wysokość 11-16 cm. Waga 15-70 kg. To duży, okrągły ser górski. Należy do ...

    Opis sera
  • Beemster Vlaskaas

    Wygląd i konsystencja:Beemster Vlaskaas jestwykonany z pasteryzowanego mleka krowiego w kształcie cylindrycznym. Podobny do sera Gouda, ale bogatszy, kremowy, w kolorze żółtym. Pokryty fioletowym wosk...

    Opis sera
  • Bleu d’Élizabeth

    Wygląd i konsystencja:Bleu d’Élizabeth wytwarzany jest w regionie Centre du Québec przez Fromagerie du Presbytère. Wytwarzany w kształcie cylindra obsypany jest ochrą. Wnętrze pół- miękkie zawierające...

    Opis sera
  • Cantal Entre Deux

    Wygląd i konsystencja: Cantal jest ciężkim, wilgotnym serem twardym, podpuszczkowym, o kolorze kości słoniowej, z naturalną pomarańczową skórką, z ciemniejszymi i jaśniejszymi przebarwieniami. Należy...

    Opis sera
  • Chihuahua

    Wygląd i konsystencja:Queso Chihuahua, to miękki ser produkowany z mleka krowiego. To oryginalny meksykański ser, dostępny w kształtach okrągłych, kulistych. Ser nosi nazwę meksykańskiego stanu Chihua...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Comte

    Wygląd i konsystencja:Comté to tradycyjny, twardy ser o cechach zbliżonych do szwajcarskiego Gruyčre (Gruyere). Ser ma kształt okręgu o średnicy 75 cm i masie 35 kg. Ma twardą, ciemną, prawie brązową ...

    Opis sera
  • Ser Del monte cisella Del monte cisella

    Wygląd i konsystencja:Del monte cisella to ser o lekko przybrudzonej skórce, z delikatnym nalotem szarej pleśni. Wnętrze ma kolor kości słoniowej, jest miękki, elastyczny o delikatnym dziurkowaniu.Kom...

    Opis sera
  • Ser Fondue Alsacienne Fondue Alsacienne

    Wygląd i konsystencja:Ser Fondue Alsacienne waży 200g, sprzedawany jest w plastikowych pudełkach, aby bezpośrednio podgrzać go w piekarniku, bądź kuchence mikrofalowej. Ser ma kremową konsystencję. Wy...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Fontina

    Wygląd i konsystencja:Fontina to ser podpuszckowy, dojrzewający, półtwardy, z mleka krowiego produkowany we Włoszech, o miąższu giętkim, elastycznym, o oczkach małych, okrągłych. Skórka jest twarda, c...

    Opis sera
  • Fontina Val d'Aosta

    Wygląd i konsystencja:Ser Fontina jest to gęsty, gładki i lekko elastyczny ser pół-miękki produkowany z surowego mleka. Mleko musi być z jednego udoju porannego lub wieczornego, nigdy nie wolno ich mi...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Gruyere

    Wygląd i konsystencja:To tradycyjny, farmerski, niepasteryzowany półmiękki ser. Jest kruchy, ma niewiele oczek wielkości ziarna grochu, pokrywa go czerwona, chropowata skórka z tzw. dziobami, czyli dr...

    Opis sera
  • Ser Gudbrandsdalsost Gudbrandsdalsost

    Wygląd i konsystencja:Jedną z dwóch najbardziej popularnych odmian sera w Norwegii jest Gudbrandsdalsost, co oznacza „ser z doliny Gudbrands”. Istnieją także regionalne odmiany tego sera, które różnią...

    Opis sera
  • Hoch Ybrig

    Wygląd i konsystencja: Ser Hoch Ybrig ma lekko ziarniste, miękkie tekstury w kolorze kości słoniowej. Ser nie posiada dziur. Wytwarzany jest w kształcie koła o żółtej skórce. Komponenty i wytwarza...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chessoft.html Lappi

    Wygląd i konsystencja:Ser Lappi ma twardą strukturę, kolor kości słoniowej oraz nieregularne małe oczka. Dostępny w kształcie bloku o wadze 2.8 kg.Komponenty i wytwarzanie:Lappi jest wykonany z części...

    Opis sera
  • Lionza

    Wygląd i konsystencja: Wykonany w 26 calowych kołach ser o jasno kremowych, półmiękkich sprężystych teksturach z nielicznymi dziurkami. Posiada naturalną skórkę. Dojrzewający ponad 6 miesięcy. S...

    Opis sera
  • Robiola della Alta Langa

    Komponenty i wytwarzanie: Robiola della Alta Langa jest robiony jak Brie na sterydach. Krowie mleko wytwarza miąższ, a mleko owcze wyrabia skórkę. Pierwotnie był wytwarzany wyłącznie z mleka koziego....

    Opis sera
  • Ser Sola Sora Sola Sora

    Wygląd i konsystencja:Sola Sora to ser wytwarzany w kształcie spłaszczonego kwadratowego bochenka z charakterystycznym wgłębieniem pozostawionym po sznurze, którym się obwiązuje ser w czasie produkcji...

    Opis sera
  • Ser Thurgauer Thurgauer

    Wygląd i konsystencja:Thurgauer to półmiękki ser o jasnożółtym miąższu z drobnymi pęknięciami. Skórka koloru ochry, zapakowany w cynfolie z nadrukiem.Komponenty i wytwarzanie:Ser jest wytwarzany z pas...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis