SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: DOC

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Ser Canestrato Pugliese Canestrato Pugliese

    Pochodzenie:Canestrato Pugliese to włoski ser z prowincji Foggia. Nazwa pochodzi od prostego, ręcznie wyplatanego koszyka z trzciny, w którym gęstwa serowa jest odsączana i prasowana. Ser jest chroni...

    Opis sera
  • Castelmagno

    Wygląd i konsystencja:Najczęściej spotyka się ser Castelmagno w kształcie cylindrycznym. Czerwono-żółta naturalna skórka jest twarda, z niewielką ilością plamek szarych drożdży i pleśni. Niebieska ple...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chessoft.html Fiore Sardo

    Pochodzenie:Produkowany głównie we Włoszech w środkowej Sardynii. Ser chroniony statusem DOC otrzymanym w 1982 roku.Wygląd i konsystencja:Ser tradycyjny, farmerski lub spółdzielczy,twardy ,z niepaste...

    Opis sera
  • Gorgonzola

    Przepisy z serem Gorgonzola>>Wygląd i konsystencja:Gorgonzola to tradycyjny, farmerski, spółdzielczy ser pleśniowy z żyłkami niebieskiej pleśni. Jego barwa waha się od biało-żółtej do słomkowej,...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chefirm.html Grana Padano

    Wygląd i konsystencja:Ser jest powszechnie znany jako po prostu Parmezan. Blady, żółty miąższ powinien być twardy, ziarnisty i kruchy. Jest to ser półtłusty, pasta serowa jest twarda, gotowana i podda...

    Opis sera
  • São Jorge

    Wygląd i konsystencja: São Jorge to ser portugalski, półtwardy. Miąższ ma maleńkie dziurki. Jest twardy, kruchy, o żółtawobrązowej, lekko cętkowanej skórce. Bardzo długo zachowuje trwałość. Występ...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis