SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: AOC

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Abondance de Savoie

    Wygląd i konsystencja:Abondance de Savoie to ser średnich rozmiarów, waży 10 kg. Zawartość tłuszczu: 48%. Szarobrązowa bursztynowa skórka zewnętrzna nie nadaje się do spożycia, miąższ ma półtwardy, pr...

    Opis sera
  • Banon

    Wygląd i konsystencja:Banon to kremowy niepasteryzowany ser z naturalną skórką. Dostępny w formie małych krążków pokrytych skórką, zawijany w liście kasztanowca, przewiązany rafią i płukany w brandy.K...

    Opis sera
  • Beaufort

    Wygląd i konsystencja:Dobry ser Beaufort powinien mieć wilgotną, lepką skórkę i lekko wklęsłą powierzchnię. Średnica 35-75 cm, wysokość 11-16 cm. Waga 15-70 kg. To duży, okrągły ser górski. Należy do ...

    Opis sera
  • Ser Bleu d'Auvergne Bleu d'Auvergne

    Wygląd i konsystencja:Sery mają kształt dużych walców i ważą ok. 2,5 kg, są ręcznie solone i nakłuwane specjalnymi szpikulcami, aby pozwolić na rozwój pleśni. Bleu d'Auvergne to tradycyjny, wiejski fa...

    Opis sera
  • Ser Bleu de Gex Bleu de Gex

    Wygląd i konsystencja:Miąższ sera jest miękki w kolorze kości słoniowej i przywołuje na myśl zapach bogatych pastwisk górskich. Skórkę ma cienką, żółtawą, pokrytą białą pleśnią, którą należy przed jed...

    Opis sera
  • Bleu des Causses

    Wygląd i konsystencja: Miąższ letniego sera jest wilgotny, koloru kości słoniowej, a zimowego - biały i mocno aromatyczny. Ser ma kleistą skórkę, którą pokrywa pleśń koloru pomarańczowoczerwonego i s...

    Opis sera
  • Bleu de Sassenage Bleu du Vercors-Sassenage

    Wygląd i konsystencja:Bleu du Vercors-Sassenage to tradycyjny ser pleśniowy z mleka krowiego. Całe jego złotawe wnętrze pokryte jest niebieską pleśnią. Dojrzewanie trwa 3 miesiące. Średnica sera - 30 ...

    Opis sera
  • Brie de Meaux

    Wygląd i konsystencja:Ser Brie de Meaux to król pośród królewskich Francuskich serów. Miąższ sera jest bardzo zwarty i o jednolitej gęstości. Jego kolor jest bladożółty, przypominające nieco kolor sło...

    Opis sera
  • Brie de Melun

    Wygląd i konsystencjaSer Brie de Melun otoczony jest cienką skórką pokrytą białą pleśnią z brązowymi lub czerwonym plamkami. Ser ma jednolity, słomkowy miąższ. Średnica sera wynosi 32-36 cm, wysokość ...

    Opis sera
  • Brocciu

    Wygląd i konsystencja:Brocciu to ser tradycyjny, farmerski, rzemieślniczy. Do produkcji wykorzystywane jest mleko kozie i owcze. Miąższ biały do jasnożółtego z rzadkimi, małymi oczkami. Konsystencja k...

    Opis sera
  • Ser Camembert de Normandie Camembert de Normandie

    Przepisy z serem Camembert >>Wygląd i konsystencja:Pierwotnie ten ser był dość suchy i żółto-brązowy, ale po kilku modyfikacjach w procesie produkcji stał się bardziej miękki i ziemisty w smaku,...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Cantal

    Wygląd i konsystencja:Ser Cantal ma kształt cylindra o średnicy zazwyczaj około 35 cm. Forma tego sera jest dość masywna i pękata, z miękkim wnętrzem. Miąższ sera jest dość zwarty i jednolity, z grubą...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chessoft.html Chaource

    Komponenty i wytwarzanie:Sery typu Chaource są ręcznie solone, po czym nakłuwane długimi igłami, aby pobudzić rozwój pleśni. Gotowe pozostawia się na minimum 30 dni, w suchym miejscu, aby dojrzały. W ...

    Opis sera
  • Chevrotin

    Wygląd i konsystencja:Chevrotin to ser z mleka koziego wytwarzany w Chaîne des Aravis w Sabaudii. Ma wilgotną, żółto-pomarańczową skórkę, pokrytą plamkami białej pleśni. Masę serową ma zaokrągloną, ła...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Comte

    Wygląd i konsystencja:Comté to tradycyjny, twardy ser o cechach zbliżonych do szwajcarskiego Gruyčre (Gruyere). Ser ma kształt okręgu o średnicy 75 cm i masie 35 kg. Ma twardą, ciemną, prawie brązową ...

    Opis sera
  • Crottin de Chavignol

    Wygląd i konsystencja:Crottin de Chavignol to znany ser z doliny Loary. Ser prosto z serowarskiej kadzi jest często spożywany w przybraniu z ziół. Na tym etapie procesu dojrzewania ma kremowy, orzecho...

    Opis sera
  • Ser Epoisses Epoisses

    Wygląd i konsystencja:Ser Epoisses posiada skórkę gładką, czasami lekko pomarszczoną, w kolorze kości słoniowej, aż do ceglastego. Miąższ ma miękki, sprężysty, jasnobeżowy o jedwabistej konsystencji....

    Opis sera
  • Ser Fourme d' Ambert Fourme d' Ambert

    Wygląd i konsystencja:Fourme d' Ambert to miękki ser z mleka krowiego. Ma kształt walca, ciemnoszarą skórkę w drobne czerwone i jasnożółte kropki. To tradycyjny farmerski, spółdzielczy, ser pleśniowy ...

    Opis sera
  • Fourme de Montbrison

    Wygląd i konsystencja:Jest to jeden z najłagodniejszych „niebieskich” serów. Jego masa serowa jest kremowa i jędrna. To ser tradycyjny, rzemieślniczy. Niebieska pleśń ma formę grudek, a nie typowych d...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Gruyere

    Wygląd i konsystencja:To tradycyjny, farmerski, niepasteryzowany półmiękki ser. Jest kruchy, ma niewiele oczek wielkości ziarna grochu, pokrywa go czerwona, chropowata skórka z tzw. dziobami, czyli dr...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis