SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Słodki

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Ser Abbaye de Tamie Abbaye de Tamie

    Wygląd i konsystencja:Tradycyjne wytwarzany, pół-miękki ser z mleka krowiego , który jest podobny do Reblochon. Dostępny w dwóch rozmiarach, 1.4 kg i 600g. Wnętrze białe i kremowe z białą pleśniową sk...

    Opis sera
  • Acapella

    Wygląd i konsystencja: Acapella jest miękkim serem z mleka koziego. Ser występuje w różnych formach, takich jak: -Pyramid – w kształcie piramidy, suchy i jędrny, (około 7 uncji, czyli około 0,2 kg)...

    Opis sera
  • Alderwood

    Wygląd i konsystencja: Alderwood to półtwardy ser ze skórką płukaną w solance. Skórkę ma cętkowaną w pomarańczowo brązowym odcieniu, co wynika z formy dojrzewania i naturalnej flory na tym obszarze.K...

    Opis sera
  • Allegretto

    Wygląd i konsystencja:Allegretto wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka owczego. Około 400 owiec wypasanych na pastwiskach regionu Abitibi Quebec dostarcza bardzo słodkie mleko. Ser ma kształt cyl...

    Opis sera
  • Allgauer Emmentaler

    Wygląd i konsystencja:Allgauer Emmentaler to cudny, kremowy, twardziutki serek z mleka krowiego o miąższu matowożółtym. Może mieć kształt krążka o średnicy ok. 80 cm i wadze ok. 80 kg, jak i również m...

    Opis sera
  • Amerykańskie Asiago

    Wygląd i konsystencja:American Asiago jest inny niż włoskie Asiago zarówno w teksturach, jak i w smaku. Nie ma żadnych dziur i ser jest znacznie ostrzejszy niż włoski.Smak i zapach:Asiago Amerykański ...

    Opis sera
  • Baby Swiss

    Wygląd i konsystencja:Wygląd i faktura sera Baby Swiss może przybierać kolor od kości słoniowej do jasnożółtego. Jest to kremowy ser z charakterystycznymi, małymi dziurkami,lecz jak przestało na szwaj...

    Opis sera
  • Baciodilatte

    Wygląd i konsystencja:Baciodilatte to biały ser wytwarzany w kształcie kwadratu o wadze 250-350 gram. Skórka jest biała, kwiecista, a wnętrze kredowe.Komponenty i wytwarzanie:Wytwarzany z mleka kozieg...

    Opis sera
  • Ser Baie Peppah Baie Peppah

    Wygląd i konsystencja:Dojrzewający 1 miesiac ser wytwarzany w kształcie koła z dodatkiem owocu afrykańskiej Peppadew . Wnętrze zwarte o zabarwieniu żółtym z cząstkami roślinnymi. Waży 5 kilo.Smak i za...

    Opis sera
  • Beringse Gouda Beringse Gouda

    Wygląd i konsystencja: Jest to bardzo rzadki ser, wykonuje się tylko dwa koła sera tygodniowo. Posiada piękne białe, giętkie wnętrze, tekstury półmiękkie z małymi otworami. Smak i zapach: Smak kr...

    Opis sera
  • Bigio

    Wygląd i konsystencja:Bigio ma twardą teksturę otoczoną naturalną skórką.Komponenty i wytwarzanie:Bigio jest wytwarzany z mleka owczego, dojrzewa od 2 do 3 miesięcy pod grubą warstwą popiołu, co zapob...

    Opis sera
  • Bitto

    Wygląd i konsystencja:Bitto to ser tłusty, otrzymywany z pasty gotowanej. Ma formę cylindryczną, skórkę koloru słomkowożółtego, a zwarta pasta serowa ma barwę od białej po słomkową w zależności od sto...

    Opis sera
  • Bleu de Bocage

    Wygląd i konsystencja: Ser w kształcie koła średniego formatu. Bleu de Bocage ma miąższ o zabarwieniu kości słoniowej przeplatany żyłkami niebieskiej pleśni. Komponenty i wytwarzanie: Ser Bleu de...

    Opis sera
  • Bleu de Sassenage Bleu du Vercors-Sassenage

    Wygląd i konsystencja:Bleu du Vercors-Sassenage to tradycyjny ser pleśniowy z mleka krowiego. Całe jego złotawe wnętrze pokryte jest niebieską pleśnią. Dojrzewanie trwa 3 miesiące. Średnica sera - 30 ...

    Opis sera
  • Boerenkaas Gouda

    Wygląd i konsystencja: Produkowany jest w kształcie cylindra z żółtą woskowiną. Miąższ sera półtwardy żółty z nielicznymi dziurkami. Całe koło waży 12 kilo. Komponenty i wytwarzanie: Wytwarzany ...

    Opis sera
  • Ser Bormio Bormio

    Wygląd i konsystencja:Bormio jest wytwarzany w kształcie cylindrycznym o średnicy 11 cm i wysokości 4-5 cm. Średnia waga to 400 gram.Smak i zapach:Słodki i delikatny....

    Opis sera
  • Boschetto

    Komponenty i wytwarzanie:Ser Boschetto wytworzony jest z dokładnej mieszanki pasteryzowanego mleka owczego i krowiego, z dodatkiem białych trufli, które nadają mu delikatną i aromatyczną słodycz mleka...

    Opis sera
  • Bosworth

    Wygląd i konsystencja:Współczesny, farmerski, niepasteryzowany, wegetariański, miękki biały ser. Ma okrągły kształt o bardzo cienkiej, aksamitnej, pokrytej warstwą popiołu i penicyliny skórką. Ser zas...

    Opis sera
  • Boursin

    Wygląd i konsystencja:Boursin to nowoczesny, kremowy, surowy i niedojrzewajacy ser, bardzo tłusty w formie wałeczków o wadze ok. 100g. Jest śnieżnobiały, o lekkim, łagodnym świeżym smaku i kremowej, m...

    Opis sera
  • Branzi

    Wygląd i konsystencja: Kształt ma cylindryczny, lekko wklęsły. Wnętrze ma żółte, miękkie i elastyczne. Średnia masa 10-12kg. Komponenty i wytwarzanie: Produkowany z mleka krowiego z dodatkiem mle...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis