SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Solanka

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Ser Abbaye de Tamie Abbaye de Tamie

    Wygląd i konsystencja:Tradycyjne wytwarzany, pół-miękki ser z mleka krowiego , który jest podobny do Reblochon. Dostępny w dwóch rozmiarach, 1.4 kg i 600g. Wnętrze białe i kremowe z białą pleśniową sk...

    Opis sera
  • Abbaye de Timadeuc

    Wygląd i konsystencja:Abbaye de Timadeuc jest serem z Bretanii. Wyprodukowany przez mnichów, jest bezpośrednim potomkiem Port du Salut. Jego wnętrze jest kruche, słone i miękkie. Kształt sera jest cyl...

    Opis sera
  • Aiket

    Wygląd i konsystencja:Aiket to ser miękki, solankowy z delikantą pleśniową skórką. Produkowany jest z pasteryzowanego mleka krowiego z podpuszczką wegetariańską. Ma słonawy i lekko gorzki smak. Tekstu...

    Opis sera
  • Alderwood

    Wygląd i konsystencja: Alderwood to półtwardy ser ze skórką płukaną w solance. Skórkę ma cętkowaną w pomarańczowo brązowym odcieniu, co wynika z formy dojrzewania i naturalnej flory na tym obszarze.K...

    Opis sera
  • Altenburger Ziegenkäse

    Wygląd i konsystencja: Altenburger Ziegenkäse to ser typu Camembert, Bonn, wytwarzany z kombinacji mleka koziego i krowiego. Ser z nalotem białej pleśni. Ser Altenburger Ziegenkäse oznacza się zapach...

    Opis sera
  • Appenzell

    Komponenty i wytwarzanie:Wyróżniamy dwa gatunki sera Appenzell: tradycyjny - najpowszechniej spotykany (z odtłuszczonego mleka i dojrzewający w solance przez okres 12 miesięcy) oraz świąteczny (z pełn...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Appenzeller

    Wygląd i konsystencja:Appenzeller to półtwardy ser produkowany z surowego krowiego mleka w regionie Appenzell - północno-wschodniej Szwajcarii, na terenach pagórkowatych. Ser moczony jest w ziołowej s...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Asiago

    Wygląd i konsystencja:Asiago to półtwardy, tradycyjny, wiejski, niepasteryzowany farmerski ser żółty. W wyniku długiego i powolnego procesu dojrzewania tworzy się zwarta, lekko kremowa, granulowana ko...

    Opis sera
  • Bababloo

    Wygląd i konsystencja: Wytwarzany w kształcie cylindrycznym. Ser pleśniowy dojrzewa w piwnicach od 90 dni do 6 miesięcy. Półmiękki w kolorze jasno żółtym z grubymi, poziomymi, ciemnoniebieskimi żyłka...

    Opis sera
  • Baluchon

    Komponenty i wytwarzanie:Baluchon jest wytwarzany przez Les Fromageries Jonathan z mleka krowiego. Ser dojrzewa i robi się miękki, pachnący przez przemywanie jego skóry solanką. Dojrzewa w ciągu dwóch...

    Opis sera
  • Baserri

    Wygląd i konsystencja:Gładka tekstura sera Baserri otoczona jest naturalną pomarańczową skórką powstałądzięki płukaniu sera w solance.Komponenty i wytwarzanie:Baserri wytwarzany jest z mleka owczego, ...

    Opis sera
  • Batzos

    Wygląd i konsystencja: Batzos nie posiada zewnętrznej skórki. Jest to ser półtwardy z małymi, nieregularnymi oczkami. Komponenty i wytwarzanie: Półtwardy ser z mleka owczego lub koziego lub mie...

    Opis sera
  • Ser Bebe di Sorrento Bebe di Sorrento

    Wygląd i konsystencja:Ser Bebe di Sorrento zwykle ma średnicę ok. 5-6cm, wysokość 10-12 cm i waży około 500g. Ser ma delikatną konsystencję. Wnętrze sera jest jasne. Produkowany z mleka krowiego. Jest...

    Opis sera
  • Bitto

    Wygląd i konsystencja:Bitto to ser tłusty, otrzymywany z pasty gotowanej. Ma formę cylindryczną, skórkę koloru słomkowożółtego, a zwarta pasta serowa ma barwę od białej po słomkową w zależności od sto...

    Opis sera
  • Ser Bondost Bondost

    Wygląd i konsystencja:Bondost - ser ma kształt cylindrycznyo średnicy 13 cm i wysokości 9 cm.  Wytwarzany jest z pasteryzowanego lub niepasteryzowanego krowiego mleka. Moczy się go w solance na dzień ...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesoft.html Bryndza

    Komponenty i wytwarzanie:Biały ser bez skórki, produkowany z sera owczego, nazywany jest też owczym twarogiem Obecnie wytwarzany jest w całym rejonie Karpat. Jest delikatnie przyprawiany, krojony w ko...

    Opis sera
  • Burrata

    Wygląd i konsystencja:Czysty, biały ser wytwarzany z mleka bawolego. Burrata ma gładkie, lśniące, białe tekstury i słodki maślany smak. Jest specjalnością regionu Apulia we Włoszech. Burrata, oznacza ...

    Opis sera
  • Busche

    Wygląd i konsystencja:Busche to ser produkowany w butlach. Ma średnicę 32cm i wysokość 8cm. Ser waży ok. 6kg. Zarówno skórka, jak i wnętrze sera jest białe o kremowej konsystencji. Wytwarzany z niapas...

    Opis sera
  • Ser Caciotta Caciotta Latte di Caprino

    Wygląd i konsystencja:Ser Caciotta Latte di Caprino produkowany jest z mieszanki mleka krowiego rasy krów Alpina i Chamois oraz mleka kóz rasy Saanen w gminie S. Ambrogio Valpolicella( Verona ). Ser p...

    Opis sera
  • Caciotta Mista

    Wygląd i konsystencja:Caciotta Mista to rodzaj białego sera, który posiada małe otwory i jest pokryty czerwona skórką. W sprzedaży dostępny jest w opakowaniach od 0,8 kg-1,5 kg. Koło sera ma średnicę ...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis