SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Niepasteryzowany

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Ser Abbaye de Belloc Abbaye de Belloc

    Wygląd i konsystencja: Abbaye de Belloc ma brązowy kolor skóry z czerwonymi, pomarańczowymi i żółty plamami. Sery te mają gęstą, bogatą i kremową teksturę. Półtwarda tekstura otoczona jest grubą skó...

    Opis sera
  • Ser Ackawi Ackawi

    Wygląd i konsystencja:Ackawi to ser miękki, ma kruchą teksturę i biały kolor.Komponenty i wytwarzanie:Ser Ackawi jest serem z krowiego mleka, który jest bardzo popularny w większości z państw Bliskieg...

    Opis sera
  • Afuega'l Pitu

    Wygląd i konsystencja:Tradycyjny, niepasteryzowany, śwież ser z mleka krowiego. Ma kształt stożka, dyni bądź spłaszczonej gruszki. Skórka jest koloru od płowej żółci do głębokiej pomarańczy z meszkiem...

    Opis sera
  • Ser Alta Badia Alta Badia

    Wygląd i konsystencja:Alta Badia ma skórkę lekko brązową, a wnętrze w kolorze słomkowym, gęste, twarde i kremowe.Komponenty i wytwarzanie:Ser Alta Badia wykonany jest ze świeżego mleka z zaledwie kilk...

    Opis sera
  • Ser Anthoriro Anthoriro

    Wygląd i konsystencja:Anthoriro to tradycyjny, niepasteryzowany, ser zwarowy. Występuje w różnych rozmiarach i kształtach, najczęściej w kształcie piłki i ściętego stożka. Ser ma biały, suchy, delikat...

    Opis sera
  • Ser Ardi Gasna Ardi Gasna

    Wygląd i konsystencja:Ardi Gasna to tradycyjny, wiejski, niepasteryzowany, twardy ser z mleka owczego. Ma kształt koła o naturalnej, chrupkiej, żółtej skórce z szarawą pleśnią. Podobne sery to między ...

    Opis sera
  • Ser Bath Cheese Bath Cheese

    Wygląd i konsystencja:Współczesny, wiejski, niepasteryzowany miękki ser biały. Ma kształt kwadratu o gładkiej skórce pokrytej nalotem białej pleśni. Kiedy ser dojrzeje miękka, pokryta jasnym nalotem p...

    Opis sera
  • Ser Blaak Blaak

    Wygląd i konsystencja: Posiada jadalną, czarną skórę utworzoną z warstwy popiołu. Popiół pomaga utrzymać kwasowość i wilgotność w czasie jego dojrzewania. Rezultatem tego jest ser w stylu włoskim, pó...

    Opis sera
  • Bleu d’Élizabeth

    Wygląd i konsystencja:Bleu d’Élizabeth wytwarzany jest w regionie Centre du Québec przez Fromagerie du Presbytère. Wytwarzany w kształcie cylindra obsypany jest ochrą. Wnętrze pół- miękkie zawierające...

    Opis sera
  • Bosworth

    Wygląd i konsystencja:Współczesny, farmerski, niepasteryzowany, wegetariański, miękki biały ser. Ma okrągły kształt o bardzo cienkiej, aksamitnej, pokrytej warstwą popiołu i penicyliny skórką. Ser zas...

    Opis sera
  • Bra

    Wygląd i konsystencja:Bra to tradycyjny, niepasteryzowany, twardy ser o okrągłym kształcie. Naturalna skórka sera ma barwę od jasnosłomkowożółtej do ciemnobrązowej z niewielką ilością pleśni na powier...

    Opis sera
  • Burgos

    Wygląd i konsystencja:Queso de Burgos jest typowym świeżym serem z prowincji o tej samej nazwie i jest popularny w całym regionie Kastylia-León. Produkowany jest z krowiego lub mleka owczego lub miesz...

    Opis sera
  • Casciotta di Urbino

    Wygląd i konsystencja:To tradycyjny, niepasteryzowany pół miękki ser częściowo dojrzewający. Ma kształt cylindryczny z lekko zaokrąglonymi brzegami, pokryty jest naturalną, cienką, błyszczącą, żółto...

    Opis sera
  • Cashel Blue

    Wygląd i konsystencja:Cashel Blue to ser w kształcie walca, ma wilgotną, chrupiącą skórkę z szarą pleśnią. Cashel Blue wytwarzany jest w podobny sposób jak Roquefort, choć jest bardziej miękki, bardzi...

    Opis sera
  • Cotherstone

    Wygląd i konsystencja:Cotherstone jest wytwarzany w kształcie koła o wadze 900 gram i 3.5 kg. Ma zwarte, jasno żółte, kruche tekstury zawierające znikome ilości dziurek, pokryte naturalną pomarańczow...

    Opis sera
  • Crucolo

    Wygląd i konsystencja:Wnętrze sera Crucolo jest kremowe, ma kolor kości słoniowej i zawiera małe dziurki. Formowany jest w koła o wadze od 1kg. do 2 kg. Dojrzewa około 2 miesięcy w piwnicach Rifugio C...

    Opis sera
  • Doddington

    Wygląd i konsystencja:Doddington to ser o żółtych twardych teksturach z brązową skórką. Dojrzewanie trwa od 12 do 15 miesięcy.Smak i zapach:Smaku z lekkim posmakiem owoców i cedru, lekko pikantny.Poch...

    Opis sera
  • Goulds English Farmhouse Cheddar

    Wygląd i konsystencja: Ser wytwarzany w kształcie koła o żółtych zwartych teksturach. Komponenty i wytwarzanie: Ser z mleka krowiego. Półmiękki. Dojrzewa 12 -16 miesiecy. Smak i zapach: Smak...

    Opis sera
  • Ibores

    Wygląd i konsystencja:Ibores to ser z mleka koziego, kóz rasy Verata, Tetinta. Obecnie jego nazwa jest chroniona. Jest kształtu cylindrycznego walca i waży między 650 g i 1200g. Zawartość tłuszczu w s...

    Opis sera
  • Isle of Mull

    Wygląd i konsystencja:Isle of Mull to niepasteryzowany, twardy ser w kształcie walca wytwarzany z mleka krowiego. Mleko pochodzi głównie od krów rasy fryzyjskiej. Zimą ser jest bledszy niż latem.Kompo...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis