SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Litwa

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Colline

    Wygląd i konsystencja:Colline to twardy ser o chropowatej i suchej konsystencji. Zawiera 40 % tłuszczu. Dojrzewa 24 miesiące.Smak i zapach:Orzechowy smak i pikantny aromat....

    Opis sera
  • Dziugas

    Wygląd i konsystencja:Dżiugas to tradycyjny, twardy ser litewski. Jest kruchy, wyróżnia się niską wilgotnością a jego powierzchnia charakteryzuje się urozmaiconą chropowatością. Dojrzewa około 24 mies...

    Opis sera
  • Memel Blue

    Wygląd i konsystencja:Memel Blue to ser pleśniowy, o zawartości tłuszczu 55% w suchej masie. Na Memel Blue można zobaczyć ślady pleśni na powierzchni. Kremowy, ma elastyczną strukturę. Do produkcji te...

    Opis sera
  • Ser Lechicki pokryty parafiną Ser Lechicki

    Komponenty i wytwarzanie:Ser Lechicki produkowany jest z krowiego mleka i jest najstarszym serem podpuszczkowym, dojrzewającym. Aktulanie jego kształt to kształt kuli o średnicy ok.15 cm i masie ok. 2...

    Opis sera
  • Tilžė, Tilzes

    Wygląd i konsystencja:Tilžė jest serem półtwardym. W całym serze są otwory o nieregularnym kształcie. Ma intensywny żółty kolor. Tilžė doskonale topnieje. Zawiera 45% tłuszczu. Posiada dziury o niereg...

    Opis sera
  • Tilžiukas (Tilzit)

    Wygląd i konsystencja:Tilžiukas to tłusty, półtwardy ser z dodatkiem przypraw (papryka czerwona, koper, kminek i pieprz). Barwa sera od żółtawego do bladożółtego.Wartości odżywcze:Sól max 3% Wartość...

    Opis sera
  • Żalgiris

    Wygląd i konsystencja:Żalgiris to dojrzały ser twardy, skrystalizowany,o żółtawym kolorze, wyróżnia się ostrym smakiem. Na powierzchni ma grubą skórkę serową. Warto wziąć pod uwagę, że wartości sera Ż...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis