SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Cheddar

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Apple Smoked Cheddar

    Wygląd i konsystencja:Wytwarzany w kształcie koła o wadze 12 lb.Średnica koła wynosi 10 cm, wysokośc 4 cm. Skóra o zabarwieniu czerwonym, wnętrze zwarte, kremowe w kolorze kości słoniowej.Komponenty i...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Cheddar

    Wygląd i konsystencja:Dobrze dojrzały Cheddar jest twardym, naturalnym serem. Jest on produkowany w kształcie bębna o średnicy ok. 35cm, z naturalną skórką, owijany w delikatną ściereczkę. Zazwyczaj C...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Cheshire

    Wygląd i konsystencja:Istnieją trzy rodzaje sera Cheshire: Biały, Czerwony (barwiony przy pomocy annato) i Niebieski, przebijany podczas procesu utwardzania, co skutkuje niebieskimi żyłkami pleśni. Ch...

    Opis sera
  • Colby

    Wygląd i konsystencja:Colby to tradycyjny, farmerski ser twarogowy z płukaną skórką, o nieregularnej oczkowatości. Rozmiary sera różnią się miedzy sobą, ale zazwyczaj jest on dostępny w sporych blokac...

    Opis sera
  • Derby

    Wygląd i konsystencja:Derby to ser w kształcie cylindra o średnicy ok. 36cm i wysokości 10-14cm, z naturalną skórką – pierwszy w Wielkiej Brytanii wytwarzany w fabryce serów. Bez oczek, o twardej i su...

    Opis sera
  • Double Gloucester

    Wygląd i konsystencja:Double Gloucester to tradycyjny, niepasteryzowany, półtwardy ser żółty. Twarda, naturalna skórka pokryta jest plamkami szaro-niebieskiej pleśni i widać na niej odciśnięte fragmen...

    Opis sera
  • Gospel Green

    Wygląd i konsystencja:Jest to niepasteryzowany, jarski, twardy ser o cylindrycznym kształcie. Zawartość tłuszczu 48%. Dojrzewa od 4 do 8 tygodni.Smak i zapach:Jego smak i tekstura zmieniają się sezono...

    Opis sera
  • Gowrie

    Wygląd i konsystencja:Gowrie to ser w kształcie cylindra owijany w lokalnie wytwarzane płótno, dzięki czemu pokrywa się naturalną skórką.Komponenty i wytwarzanie:Metoda produkcji opiera się na technik...

    Opis sera
  • Grafton Village Cheddar

    Komponenty i wytwarzanie: Ser jest zwykle produkowany w postaci bloków o różnych rozmiarach. Jest to mleko o wysokiej zawartości tłuszczu i nadaje serowi charakterystyczny ostry smak i aromat. W rzec...

    Opis sera
  • Kanadyjski Cheddar

    Wygląd i konsystencja:Kanadyjski Cheddar to ser półtwardy, o zabarwieniu słomy, w kształcie cylindra lub bloku.Komponenty i wytwarzanie:Kanadyjski Cheddar wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka ...

    Opis sera
  • Lavistown

    Wygląd i konsystencja:Ten irlandzki jarski, twardy ser z mleka krowiego pasteryzowanego, półtłustego ma kształt młyńskiego kamienia. Jest bardzo podobny do sera Cheddar, ale mniej zwarty. Ser dojrzewa...

    Opis sera
  • Ser Llanboidy Llanboidy

    Wygląd i konsystencja:Llanboidy to jeden z najbardziej ulubionym serów walijskich wytwarzanych z mleka krowiego, produkowanych przez Sue Jones. Zwykle ma kształt koła. Ser zaliczany do grupy serów Che...

    Opis sera
  • Loch Arthur Farmhouse

    Wygląd i konsystencja:Zwykle ma kształt walca o naturalnej jasno brązowo-szarej naturalnej skórce. Ser waży od 8,8 do 9,5kg. Ser jest jędrny, dość suchy, jego zapach przywodzi na myśl orzechy, a ser w...

    Opis sera
  • Longhorn

    Wygląd i konsystencja:Longhorn jest rodzajem sera Cheddar. Longhorn jest zaliczany do serów twardych.Smak i zapach:Jego smak sięga od łagodnego do ostrego, a barwa od jasnego, żółtego po pomarańczowy....

    Opis sera
  • ser Marble Cheddar Marble Cheddar

    Wygląd i konsystencja:Ser jest pomarańczowo biały i jest jedynie jedną z wersji tradycyjnego sera Cheddar.Smak i zapach:Marble Cheddar ma smak zmieniający się od łagodnego do ostrego....

    Opis sera
  • Orkney Extra Mature Cheddar

    Wygląd i konsystencja: Ser w kształcie bloku, bez skórki, wytwarzany z mleka krowiego. Komponenty i wytwarzanie: Okres dojrzewania trwa od 15 do 18 miesięcy. Orkney Extra Mature Cheddar to ulubio...

    Opis sera
  • Palet de Babligny

    Wygląd i konsystencja: Ser Palet de Babligny ma owalny kształt z białą, pokrytą penicylinową pleśnią skórką. Smak i zapach: Palet de Babligny to miękki, biały ser z mleka krowiego. Palet de Babl...

    Opis sera
  • Paul's Cheddar

    Wygląd i konsystencja:Paul's Cheddar to klasyczny, farmerski ser w stylu Cheddar. Ser posiada kruchą, ale i bardzo kremową strukturę. Bardzo lekki i przyjemny smak....

    Opis sera
  • Pennard Vale

    Wygląd i konsystencja:Skórka naturalna. Wnętrze białe. Dostępna jest także wersja wędzona. Występuje w formie koła w dwóch wagach 2 i 3,5 kg. Średnicy 18 i 25 cm, wysokość 7cm. Twardy ser w stylu Ched...

    Opis sera
  • Prince Albert Regal

    Komponenty i wytwarzanie:Mleko Guernsey sprawia, że ser Prince Albert Regal dojrzewa przez sześć miesięcy. Jest to ser przypominający Cheddar. Smak sera jest pełny, lekko orzechowy, z gęstą konsystenc...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis