SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Wino

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Ser Abbaye de Belloc Abbaye de Belloc

    Wygląd i konsystencja: Abbaye de Belloc ma brązowy kolor skóry z czerwonymi, pomarańczowymi i żółty plamami. Sery te mają gęstą, bogatą i kremową teksturę. Półtwarda tekstura otoczona jest grubą skó...

    Opis sera
  • Ser Abbaye de Tamie Abbaye de Tamie

    Wygląd i konsystencja:Tradycyjne wytwarzany, pół-miękki ser z mleka krowiego , który jest podobny do Reblochon. Dostępny w dwóch rozmiarach, 1.4 kg i 600g. Wnętrze białe i kremowe z białą pleśniową sk...

    Opis sera
  • Abbaye de Timadeuc

    Wygląd i konsystencja:Abbaye de Timadeuc jest serem z Bretanii. Wyprodukowany przez mnichów, jest bezpośrednim potomkiem Port du Salut. Jego wnętrze jest kruche, słone i miękkie. Kształt sera jest cyl...

    Opis sera
  • Abbaye du Mont des Cats

    Wygląd i konsystencja:Dojrzewanie trwa co najmniej jeden miesiąc, a w tym okresie ser jest myty w osolonej wodzie i barwiony pigmentem uzyskiwanym z rocou (południowi-amerykański krzew) - naturalnym b...

    Opis sera
  • Abondance de Savoie

    Wygląd i konsystencja:Abondance de Savoie to ser średnich rozmiarów, waży 10 kg. Zawartość tłuszczu: 48%. Szarobrązowa bursztynowa skórka zewnętrzna nie nadaje się do spożycia, miąższ ma półtwardy, pr...

    Opis sera
  • Acorn

    Wygląd i konsystencja:Acorn to nowoczesny, farmerski ser produkowany w Walii. Niepasteryzowany, jarski, twardy, pochodzi z mleka owczego. Waży 230 gram. Acorn znaczy Żołądź.Komponenty i wytwarzanie:Wy...

    Opis sera
  • Aedelost

    Wygląd i konsystencja:Cechą godną uwagi jest jest miąższ sera poprzerastany niebieskozieloną pleśnią, która pokrywa również miękką skórkę sera. Wnętrze sera Adelost jest wilgotne i kremowe. Zazwyczaj ...

    Opis sera
  • Ser Affidelice au Chablis Affidelice au Chablis

    Wygląd i konsystencja:Pod wieloma różnymi względami Affidélice au Chablis jest bardzo podobny do sera Epoisses. Chablis to miejscowość we Francji, w której ser jest produkowany. Skórka ma początkowo k...

    Opis sera
  • Afuega'l Pitu

    Wygląd i konsystencja:Tradycyjny, niepasteryzowany, śwież ser z mleka krowiego. Ma kształt stożka, dyni bądź spłaszczonej gruszki. Skórka jest koloru od płowej żółci do głębokiej pomarańczy z meszkiem...

    Opis sera
  • Aged Cashew Nut

    Wygląd i konsystencja:Ser Cashew jest złoty lub w jasnym kolorze. Jest to ser, który dojrzewa trzy miesiące. Jest zrobiony z organicznych orzechów nerkowca. Jest zwarty, ale i kremowy, twardszy, ale d...

    Opis sera
  • Allegretto

    Wygląd i konsystencja:Allegretto wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka owczego. Około 400 owiec wypasanych na pastwiskach regionu Abitibi Quebec dostarcza bardzo słodkie mleko. Ser ma kształt cyl...

    Opis sera
  • Allgau Emmentaler

    Wygląd i konsystencja:Allgau Emmentaler to najbardziej słynny niemiecki ser twardy. Z wyglądu jest bardzo podobny do szwajcarskiego Ementalera z charakterystycznymi dużymi dziurami.Komponenty i wytwar...

    Opis sera
  • Ser Almadroc Almadroc

    Wygląd i konsystencja:Ser z surowego mleka koziego. Almadroc jest to ser z tego samego sera czyli gotowy i dojrzały już  ser kozi zostaje starty, dodaje się do niego czosnek i w miarę potrzeby odpowie...

    Opis sera
  • Alpicrème

    Wygląd i konsystencja:Alpicrème ma miękką teksturę i naturalną skórkę. Ma konsystencję podobną do śmietany.Ser jest o kształcie cylindra.Ma średnicę 8-10 cm, grubość 1,5-2 cm i wagę 80-120 g.Komponent...

    Opis sera
  • Ser Altejó Altejó

    Wygląd i konsystencja:Altejo to ser z mleka krowiego. Ma naturalna skórkę z plamami białej pleśni. Wewnątrz elastyczny z wyraźnymi dziurkami. Dojrzewa od 4 do 6 miesięcy. Zawartość tluszczy:45%. Sprze...

    Opis sera
  • Amarelo da Beira Baixa

    Wygląd i konsystencja:Ser Amarelo da Beira Baixa ma żółtawe, oleiste wnętrze, a w nim małe, nieregularne otwory. Tekstury jego wahają się od półmiękkich do twardych. Kształt jest cylindryczny, o śred...

    Opis sera
  • Ser Appalachian Appalachian

    Wygląd i konsystencja:Ser Appalachian posiada elastyczny miaższ koloru słomy oraz skórkę pokrytą pleśnią. Podobny w stylu do francuskiego sera Tomme.Komponenty i wytwarzanie:Produkowany z mleka krów r...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Appenzeller

    Wygląd i konsystencja:Appenzeller to półtwardy ser produkowany z surowego krowiego mleka w regionie Appenzell - północno-wschodniej Szwajcarii, na terenach pagórkowatych. Ser moczony jest w ziołowej s...

    Opis sera
  • Ser Aragon Aragon

    Wygląd i konsystencja:Wytwarzany w kształcie cylindrycznym. Posiada półtwarde tekstury.Komponenty i wytwarzanie:Ser wytwarzany przez zakwaszanie mleka z użyciem podpuszczki lub ekstraktu z kwiatów ost...

    Opis sera
  • Ser Ardi Gasna Ardi Gasna

    Wygląd i konsystencja:Ardi Gasna to tradycyjny, wiejski, niepasteryzowany, twardy ser z mleka owczego. Ma kształt koła o naturalnej, chrupkiej, żółtej skórce z szarawą pleśnią. Podobne sery to między ...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis