SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Słowacja

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Bryndza Slovenská

    Wygląd i konsystencja:Ser Bryndza jest delikatnie przyprawiany, krojony w kostki i przechowywany w solance. Wilgotny miąższ w zależności od receptury może mieć konsystencję od miękkiego do twardego i ...

    Opis sera
  • Ser Korbacziki Korbacziki

    Wygląd i konsystencja:Korbacziki to  ser sprzedawany w górach Słowacji mający kształt kilkunasto centymetrowych nitek skręconych w warkocz.Pochodzenie:Punkty sprzedaży serów pasterskich – Salaše i kol...

    Opis sera
  • Nanos

    Wygląd i konsystencja:Skórka sera Nanos jest żółta z odcieniem czerwonej cegły. Ser sam jest intensywnie żółty w kształcie koła ważącego od 8kg. do 10 kg. Zalicza się do najwyższej jakości serów. Pono...

    Opis sera
  • Ser Liptowski

    Wygląd i konsystencja: Ser Liptowski to gatunek miękkiego, dojrzewającego sera. Wytwarza się go z mleka owczego. Przypomina bryndze i nadaje się do smarowania. Pochodzenie: Jego nazwa pochodzi od...

    Opis sera
  • Slovenská Parenica

    Wygląd i konsystencja: Ser suszony wędzony wytworzony w formacie litery „S” o wymiarach od 6 do 8 cm średnicy i 5 do 8 cm wysokości. Slovenská parenica ma delikatny smak i aromat mleka owczego i wędz...

    Opis sera
  • Zazriuska Parenica

    Wygląd i konsystencja:Ser ma postać pięknie zwiniętej z pasków sera - różyczki.Na etykiecie widniał napis Zazriuska Parenica. Parenica kojarzy się  z góralską parzenicą. Ser jest pyszny, podobny do sz...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis