SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Czechy

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Abertam

    Wygląd i konsystencja:Abertam to rodzaj wiejskiego sera owczego. Jest serem twardym, o ostrym smaku. Wytwarza się na nim naturalna żółta lub pomarańczowa skórka. Ser ten dojrzewa dwa miesiące. Ma nie...

    Opis sera
  • Ser Jihočeská Zlatá Niva Jihoceska Zlata Niva

    Wygląd i konsystencja:Jihoceska Zlata Niva to ser pleśniowy wytwarzany z mleka krowiego. Powierzchnia sera jest pokryta miękką kremową lub jasnobrązową skórką częściowo polerowana, z rozproszonymi nie...

    Opis sera
  • Ser Moravsky bochnik Moravsky bochnik

    Wygląd i konsystencja:Moravsky bochnik to ser twardy, podpuszczkowy, dojrzewający, produkowany w Czechach i na Słowacji, z mleka krowiego. Jest serem stanowiącym dobra replikę sera Emmentaler. Miąższ ...

    Opis sera
  • Romadużek Sedlcansky

    Wygląd i konsystencja:Romadużek Sedlcansky to delikatny krążek serowy, pokryty czerwoną warstwą.Pochodzenie:Dostępny w czeskich sklepach w okolicy Pragi.Podawanie:Wyborny jako przekąska do piwa....

    Opis sera
  • Twarożek ołomuniecki - Ser Ołomuńcu

    Wygląd i konsystencja:Oprócz soli nie dodaje się do twarogu żadnych innych sztucznych dodatków i konserwantów. Należy do żywności dietetycznej z uwagi na bardzo niską zawartość tłuszczu - około 1%. Tw...

    Opis sera
  • Ser Vltavín Vltavín

    Wygląd i konsystencja:Vltavín jest to ser pleśniowy z mleka krowiego, przypomina Camembert, tylko że jest niebieski. Ser przedstawiany jest jako "niesamowite połączenie dwóch klasycznych smaków: ...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis