SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Węgry

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Ser Anikó Anikó

    Wygląd i konsystencja:Ser Anikó jest to miękki ser produkowany z mleka krowiego. Ma kształt cylindra i waży 1 kg. Ser jest koloru biało-żółtego o smaku lekko kwaśnym. Dostępny jest też w wersji wędzon...

    Opis sera
  • Ser Balaton Balaton

    Wygląd i konsystencja:Tradycyjny, kremowy, twardy ser z mleka krowiego. Ma kształt bochenka chleba i jest pokryty cienką, tłustą naturalną skórką. Jest to ser twardy, o zwartej fakturze z małymi dziur...

    Opis sera
  • Ser Camping Camping

    Wygląd i konsystencja:Ser Camping Produkowany jest przez ERU Hungaria. Jest to miękki ser, dostępny w wielu smakach, np: z papryką, z salami lub śmietankowy. Wytwarzany jest z pasteryzowanego mleka kr...

    Opis sera
  • Ser Gocseji Gocseji

    Wygląd i konsystencja:Ser Gotseji został wyprodukowany w Zalaegerszeg od 1930 r. Jest to ser półtwardy, wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego. Występuje w czterech smakach: zwykły, zielony piepr...

    Opis sera
  • Gomolya

    Wygląd i konsystencja:Gomolya, zwany takżegömölye. Dojrzewa krótko. Ma okrągły kształt. Waży około 1,30 kg. Dostepna jest też wersja wędzona.Komponenty i wytwarzanie: Wytwarzany z mleka krowiego i ow...

    Opis sera
  • Hajdu

    Wygląd i konsystencja:Ser Hajdu , posiada półtwardą teksturę, matową skórkę oraz jasnożółty miąższ.Komponenty i wytwarzanie:Ser produkowany jest z mleka krowiego, dojrzewanie trwa 2 miesiące. Dostepny...

    Opis sera
  • Karavan   www.cookipedia.co.uk Karavan

    Wygląd i konsystencja:Karavanjest  wędzonym  serem węgierskm, wytwarzany z mleka krowiego.Jest produkowany w Repcelak w północno-zachodnich Węgrzech Panontej, która obecnie jest własnością francuskiej...

    Opis sera
  • Ser Krémfehérsajt Krémfehérsajt

    Wygląd i konsystencja:Ser Kremfehersajt jest świeżym serem węgierskim, przypominającym grecką Fetę. Jego nazwa dosłownie oznacza "krem,bialy ser". Wytwarzany jest z mleka krowiego, owczego l...

    Opis sera
  • Ser Lajta Lajta

    Wygląd i konsystencja: Lajta jest serem węgierskim, półmiękkim, o prostokątnym kształcie wytwarzanym z mleka krowiego. Jego wilgotna, pomarańczowa, płukana skórka, skrywa miąższ zawierający wiele mał...

    Opis sera
  • Liptauer

    Wygląd i konsystencja:Jest to ser twarogowy, podpuszczkowy, dojrzewający. Nie ma skórki. Miąższ jest bez oczek. Jest on kuzynem sera słowackiego Šmirkás, węgierskiego Liptói Túró czy Körözött. Zawie...

    Opis sera
  • Ser Márványsajt Márványsajt

    Wygląd i konsystencja:Ser Marvanysajt  jest serem węgierskim, podobnym do francuskiego Roqueforta. Jest to ser pleśniowy, wytwarzany  z mleka krowiego.Zastosowanie:Ser używany jest do salatek, makaron...

    Opis sera
  • Ser Óvári Óvári

    Wygląd i konsystencja:Óvári - ser półmiękki, produkowany z kształcie prostokątnym. Waży 3-4kg. Tektura zwarta z delikatnymi dziurami. Wnętrze w kolorze żółtym. Wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowi...

    Opis sera
  • Pálpusztai

    Wygląd i konsystencja:Pálpusztai jest miękkim serem wytwarzanym z mleka krowiego. Zalicza się do serów tłustych. Kolor zewnętrzny ma lekko rdzawy. Ser waży 50 gram.Komponenty i wytwarzanie:Za fermenta...

    Opis sera
  • Ser Parenyica Parenyica

    Wygląd i konsystencja:Ser Parenyica jest serem wędzonym, o smaku podobnym do szynki. Wytwarzany jest zazwyczaj z mleka krowiego, chociaż w przeszłości robiony był z mleka owczego. Pasuję do niego wina...

    Opis sera
  • Trappista

    Wygląd i konsystencja:Trappista to tradycyjny ser, pochodzi z Węgier. To ser półtwardy produkowany z mleka krowiego. Pochodzenie sera wywodzi się z 18-go wieku, od mnichów z francuskiego Notre Dame de...

    Opis sera
  • Turó

    Wygląd i konsystencja:Ser Turó jest świeżym serem, pochodzącym z Europy Środkowej. Jest miękki, biały i podobny do fromage frais. Wykonany jest tradycyjnie, bez użycia podpuszczki z mleka owczego. Nie...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis