SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Serbia

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Kajmak

    Wygląd i konsystencja:W języku tureckim 'kajmak' oznacza śmietanę. Jest to ser o miękkim miąższu i półpłynnej teksturze.Komponenty i wytwarzanie:Kajmak wytwarzany jest z mleka owczego. Zagotowane i wr...

    Opis sera
  • Manur

    Wygląd i konsystencja:Manur zgodnie z fakturą zaliczany jest do serów twardych i jest wytwarzany z niepasteryzowanego owczego lub krowiego mleka, w zależności od sezonu. Miąższ sera jest prasowany,tw...

    Opis sera
  • Ser Lipski Ser lipski

    Komponenty i wytwarzanie: Ser lipski to rodzaj sera serbskiego. Prodkukowany jest z owczego mleka. Ser lipski zaliczany jest do serów podpuszczkowych oraz do dojrzewających miękkich. Wyrabiany jest p...

    Opis sera
  • Siraz

    Wygląd i konsystencja:Siraz to ser półtwardy. Ma zwykle kształt płaskiego dysku o średnicy 10-15cm. Wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka krowiego.Komponenty i wytwarzanie:Metoda jego produkcji j...

    Opis sera
  • Sremski Sir

    Wygląd i konsystencja: Sremski ser pochodzi z Serbii regionu Srem. Jest to ser niesolony, twarogowy. Jest serem miękkim, kremowym i białym....

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis