SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Izrael

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Achuza Achuza

    Wygląd i konsystencja: Achuza to żółty ser wytwarzany przez Golans w Izraelu. Posiada żółtą, półtwardą masę serową, nadająca się idealnie do krojenia na kanapki.Link do zdjęcia:http://mymakolet.com...

    Opis sera
  • Blue Vein

    Wygląd i konsystencja:Ser Blue Vein jest wyrabiany z mleka owczego w Izraelu. To miękki ser podpuszczkowy, przerośnięty niebieskozieloną pleśnią, która pokrywa również miękką skórkę. Masa serowa wynos...

    Opis sera
  • Gilboa

    Komponenty i wytwarzanie: Gilboa jest produkowany z mleka owczego, dojrzewanie trwa od 4 -8 miesięcy. Smak i zapach: Ser typu Manchego. Miąższ blado żółty, tekstury zwarte bez oczek. W smaku lekk...

    Opis sera
  • Ser Isabella Isabella

    Wygląd i konsysstencja:Isabella to organiczny ser, wytwarzany z mleka koziego. Posiada kremowe  pólmiękkie tekstury. Kształt zrolowany....

    Opis sera
  • Ser Kachkaval Kachkaval

    Wygląd i konsystencja:Kachkaval to ser podpuszczkowy, twardy, produkowany z mleka owczego w Izraelu, na wzór włoskiego Caciocavallo. Miąższ bez oczek, zawiera 40% tłuszczu. Masa sera to 4,0 do 4,5 kg....

    Opis sera
  • Ser Kadurim Kadurim

    Wygląd i konsystencja:Wytwarzany z mleka koziego w kształcie kulek. Kulki obsypane są ziołami prowansalskimi ,sezamem ,pieprzem, suszonymi pomidorami lub koperkiem i czosnkiem. Są półmiękkie w konsyst...

    Opis sera
  • Lebbene

    Wygląd i konsystencja:Lebbene jest serem formowanym w kształt małych piłek i dość dobrze znanym na Bliskim Wschodzie.Komponenty i wytwarzanie:Jest to ser wytwarzany z mleka owczego lub koziego. Lebben...

    Opis sera
  • Liptauer

    Wygląd i konsystencja:Jest to ser twarogowy, podpuszczkowy, dojrzewający. Nie ma skórki. Miąższ jest bez oczek. Jest on kuzynem sera słowackiego Šmirkás, węgierskiego Liptói Túró czy Körözött. Zawie...

    Opis sera
  • Ser Pasta Isabella Pasta Isabella

    Wygląd i konsystencja:Ser Pasta Isabella jest wytwarzany w kształcie rulonu. Do produkcji używane jest mleko kozy. Pokryty  pomarańczową skórką pleśniową z widocznymi wykwitami o zabarwieniu białoziel...

    Opis sera
  • Ser Peppered Caprainho Peppered Caprainho

    Wytwarzanie i konsystencja:Peppered Caprainho to ser wytwarzany w kształcie małych beczek. Do produkcji używane jest organiczne mleko kozie. Wnętrze zwarte zawierające całe ziarna pieprzu....

    Opis sera
  • Ser Safed Safed

    Komponenty i wytwarzanie:Ser  wytwarzany ze świeżego mleka owczego. Owce dojone są ręcznie, gdyż miejscowość Safed to bardzo duchowne miejsce i według ich tradycji należy dbać o ludzkie traktowanie ow...

    Opis sera
  • Shahat

    Wygląd i konsystencja:Ser Shahat ma miękką, kremową teksturę pokrytą szarą pleśnią.Ser Shahat należy do serów koszernych importowanych z Izraela. Jest wykonany w stylu francuskiego sera Selles-sur-Che...

    Opis sera
  • Ser Tavor Tavor

    Komponenty i wytwarzanie:Tavor to ser koszernie wykonany z mieszanki mleka baraniego i koziego mleka. Jego skórka jest płukana Penicillium Kandidium, która wnika do wewnątrz podczas procesu dojrzewani...

    Opis sera
  • Tiltan

    Wygląd i konsystencja:Ser Tiltan posiada gładką, delikatną strukturę, powierzchnię ma pokrytą szarą pleśnią.Komponenty i wytwarzanie:Ser Tiltan wykonany jest w 100% z mleka koziego ze stada krów mlec...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis