SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Korsyka

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Ser Brin d'Amour Brin d'Amour

    Komponenty i wytwarzanie: Ser Brin d'Amour jest posypany rozmarynem ze szczyptą jagód jałowca i chili dla uzyskania za jednym zamachem wiejskiego, eleganckiego i delikatnego akcentu. Brin d'Amour to...

    Opis sera
  • Brocciu

    Wygląd i konsystencja:Brocciu to ser tradycyjny, farmerski, rzemieślniczy. Do produkcji wykorzystywane jest mleko kozie i owcze. Miąższ biały do jasnożółtego z rzadkimi, małymi oczkami. Konsystencja k...

    Opis sera
  • Ser Casinca Casinca

    Wygląd i konsystencja:Ser Casinca ma okrągły kształt, waży około 350 gram. Skórka pomarańczowo- żółta z białą pleśnią. Wnętrze jest koloru biało- pomarańczowego.Ser ten jest myty w solance. Produkowan...

    Opis sera
  • Fleur du Maquis

    Wygląd i konsystencja:Ser o średnicy 10-12cm, waży 600-700g. Fleur du Maquis to okrągły korsykański ser, wytwarzany z niepasteryzowanego mleka owiec rasy Lacaune. Ser jest obtoczony w rozmarynie, jago...

    Opis sera
  • Le Mouflon

    Wygląd i konsystencja:Le Mouflon to ser wytwarzany z niepasteryzowanego mleka koziego.  Ma kształt kwadratu i waży około 400-500 gramów. Skórka Le Mouflon ma kolor kremowy z jasnopomarańczowym nalotem...

    Opis sera
  • Niolo

    Wygląd i konsystencja:Wiejski, miękki i pokryty naturalną, obmywaną w solance skórką ser pochodzący z Korsyki. Skórka sera posiada silny, owczy zapach. Odmianą Niolo jest ser Venaco ,który swą nazwą w...

    Opis sera
  • Ser U Bel Fiuritu U Bel Fiuritu

    Wygląd i konsystencja:Jest kruchy na zewnątrz i bardzo ostry. Jest płukany w brandy co nadaje mu zapach i posmak amoniaku. Wewnątrz jest niesamowicie kremowy i lepki.Komponenty i wytwarzanie:Ser U Bel...

    Opis sera
  • U Pecurinu

    Komponenty i wytwarzanie:Dojrzewanie sera U Pecurinu odbywa się w suszarni i trwa od 45 do 120 dni. Ser jest sprzedawany w formacie krążka o średnicy 11 cm i wadze 400 g.Smak i zapach:Ser jest miękki ...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis