SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Portugalia

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Ser Acoreano Acoreano

    Wygląd i konsystencja:Ser Acoreano wytwarzany jest z mleka krowiego. Jest to rzemieślniczy, póltwardy ser w kształcie dysku. Ser jest koloru żółtego a wnętrze posiada malutkie otwory. Skórka sera jest...

    Opis sera
  • Ser Alverca Alverca

    Wygląd i konsystencja: Alverca to miękki lub pół-twardy ser z owczego lub koziego mleka. Zawartości tłuszczu w serze waha się od 40 do 50%. Ser potrafi ważyć 100 kg i więcej. Zawartość tłuszczu wynos...

    Opis sera
  • Amanteigado

    Wygląd i konsystencja:Ser Amanteigado wytwarzany z surowego mleka owiec ras:Serra da Estrela lub Bordaleira Mondegueira Churra.Ma gładką teksturę w kolorze kości słoniowej z małymi rozrzuconymi oczkam...

    Opis sera
  • Amarelo da Beira Baixa

    Wygląd i konsystencja:Ser Amarelo da Beira Baixa ma żółtawe, oleiste wnętrze, a w nim małe, nieregularne otwory. Tekstury jego wahają się od półmiękkich do twardych. Kształt jest cylindryczny, o śred...

    Opis sera
  • Azeitão

    Wygląd i konsystencja:Miąższ sera jest miękki, kremowy w kolorze kości słoniowej. Azeitão posiada cienką, jasnożółtą skórkę. Ma kształt cylindra.Komponenty i wytwarzanie:Azeitão to drobny ser wytwarza...

    Opis sera
  • Bica de Queijo

    Komponenty i wytwarzanie:Bica de Queijo jest produkowany w Póvoa de Lanhoso w regionie Minho (północ Portugalii). Wytwarzany jest z mieszanki surowego mleka krowiego, koziego i owczego.Wygląd i konsys...

    Opis sera
  • Castelo Branco

    Wygląd i konsystencja:Castelo Branco jest serem miękkim, w kolorze od białego do barwy słomy. Ma silny, charakterystyczny zapach, ale łagodny i szczególny smak.Komponenty i wytwarzanie:Castelo Branco ...

    Opis sera
  • Ser Evora De L'Alentejo Evora De L'Alentejo

    Wygląd i konsystencja:Evora De L'Alentejo jest bardzo twardym suszonym serem w kształcie dysku wytwarzanym z mleka koziego. Zawartość tłuszczu 50%. Dostepny o wagach;60g i 90g, 120g , 200 g.i 300g.Kom...

    Opis sera
  • Ilha Graciosa Ilha Graciosa

    Wygląd i konsystencja:Ser Ilha Graciosa wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka krowiego. Ser jest koloru jasnożółtego i posiada skórkę. Tekstura jest chrupiąca. Wnętrze sera ma nieregularne, małe ...

    Opis sera
  • Mondegueiro  źródło:lovemyportugal.blogspot.com Mondegueiro

    Wygląd i konsystencja:Mondegueiro to pyszny ser z surowego mleka owiec rasy Bordaleira,wytwarzany w górach Serra da Estrela,w najwyższym i w najzimniejszym regionie Portugalii. Ma naturalną grubą, skó...

    Opis sera
  • Nisa Nisa

    Wygląd i konsystencja:Ser produkowany jest z mleka owiec rasy Merina Blanca z dodatkiem  wegetariańskiej podpuszczki pochodzącej  z ostu kard. Wytwarzany w kształcie dysków,  a następnie  solony kilka...

    Opis sera
  • Picante de Beira Baixa (Beiras)

    Wygląd i konsystencja: Produkowane w większych kołach od 400g do 1kg. Pakowany w opakowania z folii aluminiowej. Skórka jest w kolorze kości słoniowej. Komponenty i wytwarzanie: Wykonany z surowe...

    Opis sera
  • Queijo da Ilha, Ilha Graciosa

    Wygląd i konsystencja: Jest podobny do Pecorino Romano. Sprzedawany w całości lub pocięty na kliny. To średnio twardy ser z kremową teksturą. Komponenty i wytwarzanie: Ser wytwarzany z mleka krow...

    Opis sera
  • Queijo de Évora

    Komponenty i wytwarzanie:Queijo de Évora to ser z mleka owczego, dojrzewający, twardy lub półtwardy, produkowany w powiecie Évora i hrabstwie: Alandroal, Arraiolos, Avis, Borba, Estremoz, Frontier, Mo...

    Opis sera
  • Queijo de Nisa

    Wygląd i konsystencja:Queijo de Nisa jest półtwardą bryndzą produkowaną w kształcie koła o wadze 200-400g lub 800-1300g. Wnętrze ma kremowe, pokryte żółtą skórą.Komponenty i wytwarzanie:Queijo de Nisa...

    Opis sera
  • Queijo do Pico

    Wygląd i konsystencja: Jest to ser o kształcie cylindrycznym. Średnica wynosi 16-17cm, wysokość 2-3cm. Waży około 650-800 g. Posiada żółta skórkę i miękki miąższ. Smak i zapach w zależności od stopni...

    Opis sera
  • Queijo Serra da Estrela

    Komponenty i wytwarzanie:Queijo Serra da Estrela to ser z mleka owczego, dojrzewający. Obszar geograficzny produkcji serów obejmuje gminy Carregal Soli, Celorico da Beira, Fornos de Algodres, Gouveia,...

    Opis sera
  • Rabacal

    Wygląd i konsystencja:Ser Rabacal występuje w różnych rozmiarach, ale nigdy nie waży więcej niż 1 kg. Można go spożywać jako miękki lub półtwardy. Wytwarzany z białego twarogu, najczęściej serwowany n...

    Opis sera
  • Requeijão

    Wygląd i konsystencja: Requeijão jest serem produkowanym w Portugalii i Brazylii. To portugalski ser biały. Jest solidny i posiada charakterystyczny, bardzo mocny smak. Dojrzewa w koszykach lub pla...

    Opis sera
  • Ribafria

    Wygląd i konsystencja:Ribafria – to półtwardy wytworzony z mleka koziego ser otoczony czarnym pieprzem ważący 200 gr. o kształcie cylindrycznym. Jest to dość ostry i pikantny ser, z którego należy usu...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis