SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Dania

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Ser Apetina Apetina

    Wygląd i konsystencja:Ser Apetina to nowa nazwa dla duńskich serów Feta. Przepisy UE ustanowili, że tylko Feta produkowana w Grecji będzie mogla mieć taką nazwę. Uzasadnienie jest takie, że grecka Fet...

    Opis sera
  • Ser Ardena Ardena

    Komponenty i wytwarzanie:Ser sałatkowy wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego. Zawiera 45% tł w suchej masie. Waży 150 g. Pochodzi z Danii. Przydatność do spożycia to 60 dni.Podawanie:Jest doskon...

    Opis sera
  • Blue Canzona

    Wygląd i konsystencja:Ser pleśniowy typu blue cheese Canzona pochodzi z Danii. Zalicza się go do serów miękkich.Komponenty i wytwarzanie:Zazwyczaj wytwarza się go z mleka krowiego, chociaż bywa także ...

    Opis sera
  • Ser Blue Castello Blue Castello

    Wygląd i konsystencja:Blue Castello to nowoczesny, kremowy, pleśniowy ser z mleka krowiego. Ser w kształcie pół-księżyca. Wilgotna, naturalna skórka może rozwijać szary, brązowy lub biały meszek pleśn...

    Opis sera
  • Ser Castello Blue Castello Blue

    Wygląd i konsystencja:Castello Blue to ser pleśniowy z niebieską i białą pleśnią. Miąższ biały do kremowego, miękki. Ser dojrzewa do 3 tygodni.Smak i zapach:Ma łagodny smak i kremową konsystencję.Poda...

    Opis sera
  • Danablu (Danish Blue)

    Wygląd i konsystencja:Pleśniowy, kremowy ser z mleka krowiego, w kształcie rozpłaszczonego walca lub bloku. Danablu czasem bywa kruchy w swych teksturach. Białe wnętrze sera idealnie kontrastuje z nie...

    Opis sera
  • Ser Danbo Danbo

    Wygląd i konsystencja:Danbo jest jednym z najbardziej popularnych serów duńskich. Dawniej zwany był Steppeost. Jest to prostokątny ser o gładkiej, suchej, żółtej skórce, czasami pokryty pomarańczowym...

    Opis sera
  • Danish Fontina

    Wygląd i konsystencja:Danish Fontina jest to ser jasnożółty i półmiękki wytwarzany w kształcie koła. Pokryty jest czerwoną skórą woskowaną. Pochodną tego sera jest jego włoski imiennik, wielki ser sto...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chessoft.html Esrom

    Wygląd i konsystencja:Esrom to ser prostokątny w kształcie o gładkiej, lepkiej, bladożółtej barwie. Ser posiada jadalną skórkę. Podobny do sera Havarti lub Saint Paulin.Komponenty i wytwarzanie:Tradyc...

    Opis sera
  • Fynbo

    Wygląd i konsystencja:Ser ma kształt płaskiego cylindra z zaokrąglonymi krawędziami i waży około 4 funtów (około 1,8 kg). Skórka sera jest biaława, twarda i sucha,zwykle dodatkowo pokryta czerwonym lu...

    Opis sera
  • Havarti

    Wygląd i konsystencja:Havarti jest tradycyjnym, mleczarnianym i półmiękkim serem. Ser ten w wersji twardej jest wzorowany na serze tylżyckim ­ wytworzony przez tę samą osobę, dunkę Hannę Nielsen. Waży...

    Opis sera
  • Havarti Cream

    Wygląd i konsystencja:Najsłynniejszy ser w Danii. Jest cudownie łagodny, bardzo kremowy, naturalny, półmiękki spleciony z małych i średnich otworów.Podawanie:Cream Havarti jest zarówno serem stołowym ...

    Opis sera
  • Höhlenkäse

    Wygląd i konsystencja:Höhlenkäse to półtwardy ser o żółtym miąższu i złotożółtej skórce pokrytej woskową osłonką.Komponenty i wytwarzanie:Ser jest produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego. Dojrzew...

    Opis sera
  • Ser Maribo Maribo

    Wygląd i konsystencja:Tradycyjne warzony, kremowy, półtwardy ser. Kształt może być okrągły lub blokowy. Naturalna skórka ma kolor bladożółty. Ser przypomina nieco inny ser – Goudę, ma sprężysty, suchy...

    Opis sera
  • Marquis

    Wygląd i konsystencja:Marquis to miękki ser, z bursztynowożółtym miąższem, białawą pleśnią obecną wewnątrz jak i na czerwonawej skórce.Komponenty i wytwarzanie:Ser Marquis jest produkowany z pasteryz...

    Opis sera
  • Molbo

    Komponenty i wytwarzanie: Ser Molbo wytwarzany jest w duńskim regionie Mols z krowiego mleka. Ten ser jest zaliczany do serów dojrzewających, twardych oraz podpuszczkowych. Jest produkowany na wzór e...

    Opis sera
  • Mycella Mycella

    Wygląd i konsystencja:Mycella to tradycyjny, mleczarniany niebieski ser wytwarzany z mleka krowiego. Ma bladożółty miąższ z siatką zielonkawo-nibieskich żyłek. Produkowany jest w formie zapadniętych k...

    Opis sera
  • Saga

    Wygląd i konsystencja:Saga jest serem kremowym, z dodatkiem niebieskiej pleśni oraz jadalną skórką pokrytą białą pleśnią. Struktura sera jest miękka i delikatna podobnie jak Brie. Ser dojrzewa około 6...

    Opis sera
  • Samso

    Wygląd i konsystencja:Podobny do sera Emmental, ma giętką, elastyczną fakturę z kilkoma gdzieniegdzie dziurkami o różnej wielkości. Samso wytwarzany jest w kształcie dysków lub bloków. Sprzedawany w k...

    Opis sera
  • Samsoe

    Wygląd i konsystencja:Samsoe to typowy ser twardy o łagodnym smaku, bladym kolorze i elastycznej konsystencji. Ma złocistożółtą, gładką i suchą skórkę. Ma kształt dużego koła lub dysku z wybrzuszonymi...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis