SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Belgia

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Abbaye d'Orval

    Wygląd i konsystencja:Ser Abbaye d'Orval ma żółtawy miąższ bez oczek. Półtwarda tekstura jest elastyczna i sprężysta pod naciskiem kciuka. Sprzedawany w postaci bloku o masie 1 do 2 kg.Komponenty i ...

    Opis sera
  • Ser Avesnois à la Trappiste Avesnois à la Trappiste

    Wygląd i konsytencja:Ser Avesnois à la Trappiste jest wytwarzany w kształcie kwadratu o wadze 400g.Komponenty i wytwarzanie:Do produkcji używa się niepasteryzowanego  mleka krowiego. Skóra  podczas do...

    Opis sera
  • Baas Gansendonck   źródło:users.telenet.be Baas Gansendonck

    Wygląd i konsystencja:pół-miękki ser z surowego mleka owczego. Podczas dojrzewania przemywany jest belgijskim piwem Gansendonckbier .Ser nabiera wyrazistego aromatu i intensywnego smaku. Pokryty żółto...

    Opis sera
  • Beauvoorde

    Wygląd i konsystencja:Beauvoorde totradycyjny, kremowy, półtwardy ser z mleka krowiego. W kształcie sześciokąta z szarą, naturalną skórką.Smak i zapach:Beauvoorde ma łagodny smak i korzenny aromat.Poc...

    Opis sera
  • Beemster Vlaskaas

    Wygląd i konsystencja:Beemster Vlaskaas jestwykonany z pasteryzowanego mleka krowiego w kształcie cylindrycznym. Podobny do sera Gouda, ale bogatszy, kremowy, w kolorze żółtym. Pokryty fioletowym wosk...

    Opis sera
  • Beringse Gouda Beringse Gouda

    Wygląd i konsystencja: Jest to bardzo rzadki ser, wykonuje się tylko dwa koła sera tygodniowo. Posiada piękne białe, giętkie wnętrze, tekstury półmiękkie z małymi otworami. Smak i zapach: Smak kr...

    Opis sera
  • Beringse Pecorino

    Komponenty i wytwarzanie:Wykonane przez Piotra i Bert Boonen, z czystego mleka owczego. Jest on raczej ich kaprysem, niż produktem handlowym. Pokryty czerwoną woskowiną, o wnętrzu w kolorze słomy i tw...

    Opis sera
  • Beringse Witte

    Wygląd i konsystencja: Skórka biała, pleśniowa, wnętrze miękkie, kremowe. To miękki, dojrzały ser typu bryndza.Dojrzewanie trwa od 1 do 5 tygodni.Pochodzenie:: Wytwarzany przez Piotra i Bert Boonen ...

    Opis sera
  • Ser Bernister Allege Bernister Allege

    Wygląd i konsystencja:Ser Bernister Allege ma kształt spłaszczonego koła o średnicy 20 cm i wadze 2 kg.Komponenty i wytwarzanie:Wytwarzany z organicznego, niepasteryzowanego, częściowo odtłuszczonego ...

    Opis sera
  • Ser Biamo Biamo

    Wygląd i konsystencja:Ser Biamo jest wytwarzany w kształcie bochenka chleba. Jego wnętrze jest złoto - żółte z nielicznymi dziurkami....

    Opis sera
  • Bio Bleu Belge     Bio Bleu Belge

    Wygląd i konsystencja: półtwardy ser z plamkami  niebieskiej pleśni i pokryty naturalną skórką.Produkowany z surowego krowiego mleka z dodatkiem podpuszczki i soli morskiej.Zawartość tłuszczu: 45%.Kon...

    Opis sera
  • Ser Bouquet des Moines Bouquet des Moines

    Wygląd i konsystencja:Ser Bouquet des Moines jest to miękki ser produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego w Abbey du Val-Dieu, w Pays de Herve. Ser ma miękkie i kremowe wnętrze. Skórka pokryta biał...

    Opis sera
  • Ser Brigand Brigand

    Wygląd i konsystencja:Ser Brigand produkowany jest z mleka krowiego w zachodniej części Belgii. Dojrzewa przez 6 tygodni i ma pikantny smak. Skórka sera jest koloru pomarańczowo - czerwonego a miękkie...

    Opis sera
  • Ser Brugse Blomme Brugse Blomme

    Wygląd i konsystencja:Ser miękki z żółtą skórką. Wytwarzany w kształcie cylindrycznym o wadze 2kg.Smak i zapach:Aksamitny delikatny smak.Podawanie:Jako przekąska, składnik deski serowej. Zalecane wina...

    Opis sera
  • Ser Brusselae Kaas Brusselae Kaas (Fromage de Bruxelles)

    Wygląd i konsystencja: Brusselae Kaas (Fromage de Bruxelles) jest kształtowany w płaskie walce lub sprzedawany w kubełkach. Komponenty i wytwarzanie: Ser jest regularnie płukany i suszony przez c...

    Opis sera
  • Brusselse Kaas

    Wygląd i konsystencja:Ser Brusselse Kaas posiada gładką konsystencję. Ma kształt koła lub bloku.Komponenty i wytwarzanie:Wytwarzany z mleka krowiego. Regularnie płukany. Brusselse Kaas dojrzewa przez ...

    Opis sera
  • Ser Bruzy Bruzy

    Komponenty i wytwarzanie: Ser Bruzy jest wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego, jego dojrzewanie trwa minimum 5 tygodni. Smak i zapach: Ser ma delikatny, aromatyczny smak. Podawanie: Br...

    Opis sera
  • Ser Cabricharme Cabricharme

    Wygląd i konsystencja:Ser Cabricharme wytwarzany jest z mleka koziego. Jest to bardzo świeży i delikatny ser. Dojrzewa minimum 6 tygodni w wilgotnych piwnicach.Smak i zapach:Smak sera jest orzeźwiając...

    Opis sera
  • Ser Carré de Tourpes Carré de Tourpes

    Wygląd i konsystencja:Ser Carré de Tourpes jest wytwarzany z mleka krowiego o miękkiej konsystencji i cylindrycznym kształcie. Podczas produkcji jest przemywany piwem Moinette. Skórka sera jest koloru...

    Opis sera
  • Ser Charmoix Charmoix

    Wygląd i konsystencja:Ser Charmoix wytwarzany jest z mleka krowiego. Jest to miękki ser, ktoty dojrzewa około 6 tygodni. W miarę starzenia przemywany jest on solanką, ktora pomaga rozwijać naturalną s...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis