SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Szwecja

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Aedelost

    Wygląd i konsystencja:Cechą godną uwagi jest jest miąższ sera poprzerastany niebieskozieloną pleśnią, która pokrywa również miękką skórkę sera. Wnętrze sera Adelost jest wilgotne i kremowe. Zazwyczaj ...

    Opis sera
  • Ser Ambrosia Ambrosia

    Wygląd i konsystencja:Ser Ambrosia jest półtwardym serem wytwarzanym z mleka krowiego w Szwecji. Pierwotnie ser wynaleziony był przez mnichów, podobnie jak ser Port Salut. Ma maślany i lekko ostry sma...

    Opis sera
  • Ser Bondost Bondost

    Wygląd i konsystencja:Bondost - ser ma kształt cylindrycznyo średnicy 13 cm i wysokości 9 cm.  Wytwarzany jest z pasteryzowanego lub niepasteryzowanego krowiego mleka. Moczy się go w solance na dzień ...

    Opis sera
  • Ser Dalost Dalost

    Wygląd i konsystencja:Dalost to ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewający, produkowany z mleka krowiego w Szwecji. Miąższ sera o dużych okrągłych oczkach i skórce miękkiej, pokrytej parafiną. Masa sera...

    Opis sera
  • Ser Enebarsost Enebarsost

    Komponenty i wytwarzanie: Ten ser jest produkowany z mleka krowiego w sposób szczególny, bo używa się podczas procesu wytwarzania całych jagód jałowca, z których powstaje bardzo charakterystyczny sma...

    Opis sera
  • Ser Gotland Blue Gotland Blue, Blå Gotlandii, Gotland Blau

    Wygląd i konsystencja: Blå Gotland (Angielska nazwa: Gotland Blue, Niemiecka: Gotland Blau) to ser tworzony w Szwecji przez Arla Foods, firmy z miasta Stånga na wyspie Gotland. Ten ser często charak...

    Opis sera
  • Ser Graddost Graddost

    Wygląd i konsystencja:Najpopularniejszy szwedzki ser, Graddost to ser cudownie łagodny i bardzo kremowy. Gładka, jasnożółta, naturalna skórka jest zwykle pokryta żółtym woskiem, produkowany w półkilog...

    Opis sera
  • Grevé

    Wygląd i konsystencja:Grevé (Grevéost) to półtwardy ser, który ma kształt koła i waży ok. 15kg. Wnętrze sera w kolorze żółtym z otworami. Skórka w kolorze żółtym. Wytwarzany z mleka krowiego. Jest pod...

    Opis sera
  • Hable Creme Chantilly

    Komponenty i wytwarzanie:Produkowany z pasteryzowanego mleka z dodatkiem śmietanki, miękki ser dojrzewający. Szwedzki, miękki, pożywny, dojrzewający ser deserowy produkowany z pasteryzowanej śmietanki...

    Opis sera
  • Ser Hälsinge Hälsinge

    Wygląd i konsystencja: Hälsinge posiada półtwardą teksturę, skórkę z granatową osłonką wosku i złotożółty miąższ. Komponenty i wytwarzanie: Ser produkowany jest z pasteryzowanego mleka krowiego. ...

    Opis sera
  • Haushallsost

    Wygląd i konsystencja:Haushallsost posiada zwarty, sprężysty miąższ z małymi dziurkami. Smak łagodnie orzechowy, ostry i świeży. Dojrzały ser moczy się w solance, dlatego bardzo dobrze się przechowuje...

    Opis sera
  • Herrgardsost

    Wygląd i konsystencja:Herrgardsost jest tradycyjnym, farmerskim, półtwardym serem. Ma okrągły kształt i gładką, naturalną skórkę koloru bladożółtego, która zazwyczaj pokryta jest warstwą żółtego wosku...

    Opis sera
  • Hushallsost

    Wygląd i konsystencja:Tradycyjny, mleczarniany, półmiękki ser wytwarzany z mleka krowiego. Ma kształt bębna i naturalną skórkę. Blady miąższ w kolorze słomy ma gładką, otwartą fakturę i małe nieregula...

    Opis sera
  • Ser Kaggost Kaggost

    Wygląd i konsystencja:Kaggost to ser podpuszczkowy, dojrzewajacy, twardy, robiony z mleka krowiego w Szwecji. Miąższ sera o nieregularnych oczkach, zawiera 34-38% wody oraz 60% tłuszczu, a z dodatkiem...

    Opis sera
  • Kryddost

    Wygląd i konsystencja:Ser o półtwardych teksturach. Przyprawiony kminkiem i goździkami, które dają mu ziołowy smak i aromat. Dojrzewa od kilku do kilkunastu miesięcy. Zawiera 50% tłuszczu. Podczas dłu...

    Opis sera
  • Ser Lappernas Renost. Lappernas Renost

    Wygląd i konsystencja:Ser Lappernas Renost wytwarzany jest z mleka reniferów. Jest to bardzo unikalny ser, gdyż produkowany jest w niewielkich ilościach. Tubylcy jedzą go z kawą lub herbatą....

    Opis sera
  • Mesost

    Wygląd i konsystencja:Jeden ze szwedzkich serów serwatkowych, zwykle ma kształt bloku. Wygląda jak masa „krówkowa” i ma karmelowy smak – z gorzkim jednakże posmakiem. Serwatkowy ser znany także pod na...

    Opis sera
  • Morfars Brännvinsost

    Wygląśd i konsystencja:Morfars Brännvinsost jest serem półtwardym, który jest z dodatkiem Akvavit (jest to alkohol destylowany z ziemniaków lub zboża). Wytwarzany jest z pasteryzowanego mleka krowiego...

    Opis sera
  • Prastost

    Wygląd i konsystencja:Ma kształt koła o jasnożółtej skórce pokrytej drobną tkaniną, i żółtym płaszczem wosku. Prastost jest serem giętkim, z nieco gąbczastą fakturą i wieloma nieregularnymi dziurkami ...

    Opis sera
  • Ser Saaland Pfarr Saaland Pfarr

    Komponenty i wytwarzanie:Oto smakowa odmiana sera Prastost. Uzyskuje się ją poprzez płukanie oryginalnego sera Prastost w whisky. Dojrzewanie trwa 12 miesięcy w chłodnej i wilgotnej piwnicy. Whisky je...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis