SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Szkocja

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Aiket

    Wygląd i konsystencja:Aiket to ser miękki, solankowy z delikantą pleśniową skórką. Produkowany jest z pasteryzowanego mleka krowiego z podpuszczką wegetariańską. Ma słonawy i lekko gorzki smak. Tekstu...

    Opis sera
  • Ser Anster Anster Chesse

    Wygląd i konsystencja:Ser Anster Chesse jest produkowany z mleka krów rasy Holstein w kształcie spłaszczonego koła. Tekstury twarde, kremowe  o zabarwieniu złoto żółtym.Pochodzenie:Wytwarzany przez St...

    Opis sera
  • Ser Arran Blue Arran Blue

    Wygląd i konsystencja:Ser Arran Blue jest wytwarzany ręcznie z pasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem wegetariańskiej podpuszczki. Kremowy z przerostem zielonkowatej pleśni. Kształt spłaszczonego ...

    Opis sera
  • Ser Badentoy Badentoy

    Wygląd i konsystencja:Badentoy to ser pleśniowy. Ser o kształcie cylindryczny, o średnicy 14,5cm, 8 cm wysokości, waga 1.3 kg. Wnętrze żółte z prostami pleśni, wilgotne.Komponenty i wytwarzanie:Wytwar...

    Opis sera
  • Barac

    Wygląd i konsystencja: Z wiekiem nabiera kremowej barwy i głębi smaku. Młody Barac ma miękki, biały, kruchy miąższ, a gdy dojrzewa robi się bardziej kremowy i jednorodny. Komponenty i wytwarzanie:...

    Opis sera
  • Ser Biskup Kennedy (Bishop Kennedy) Biskup Kennedy (Bishop Kennedy)

    Wygląd i konsystencja:Nowoczesny, kremowy, niepasteryzowany, jarski, pół-miękki ser z mleka krowiego. Ma kształt dysku w lepkiej, pomarańczowo-żółtej, płukanej solanką skórce.Komponenty i wytwarzanie:...

    Opis sera
  • Blarliath

    Wygląd i konsystencja:Ser twardy typu Cheddar, z naturalną skórką.Produkowany z pasteryzowanego krowiego mleka z podpuszką zwierzęcą. Ma łagodny i świeży smak. Tekstura dość wytrzymała ale wnętrze ser...

    Opis sera
  • Bonchester

    Wygląd i konsystencja:Niepasteryzowany miękki ser biały. Ma kształt okrągły z miękką białą skórką. Ma bogaty, maślany kolor i aksamitną konsystencję. Jeśli przetniemy ser jeszcze podczas okresu dojrze...

    Opis sera
  • Ser Caboc Caboc

    Wygląd i konsystencja:Caboc ma kształt pulchnego poziomego walca posypanego mąką owsianą. Jego wymiary to trzy centymetry średnicy, siedem długości i około stu gramów wagi.Komponenty i wytwarzanie:Ser...

    Opis sera
  • Ser Cambelltown Loch Whisky Cambelltown Loch Whisky

    Wygląd i konsystencja:Cambelltown Loch Whisky jest wytwarzany w kształcie spłaszczonego  koła. Pokryty naturalną pomarańczową skórką z nalotem białej pleśni. Wnętrze sera zwarte z nielicznymi dziurami...

    Opis sera
  • Clava Organic Brie

    Wygląd i konsystencja:Jest to ser podpuszczkowy, wegetariański miękki. Pasteryzowany Brie ma pełny kremowy smak, ale nie tak trudny, jak francuski Brie de Meaux. Ser jest wielkim Szkockim przysmakiem....

    Opis sera
  • Ser Clochandighter Clochandighter

    Wygląd i konsystencja:Ser Clochandighter jest świeży i łagodny. Wnętrze sera jest wilgotne, bladożółte ale bardzo kruche. Na zewnątrz jest bladożółty i ma naturalną skórkę.  Wyrabiany jest w kształcie...

    Opis sera
  • Ser Green Pepper Crannog Crannog

    Wygląd i konsystencja:Crannog - wytwarzany w kształcie spłaszczonego koła o wadze 250 g. Średnica koła 9 cm, wysokośc 3 cm. Skórka woskowana. Tekstury spójne, kruche. Łatwo się topi.Komponenty i wytwa...

    Opis sera
  • Crowdie

    Wygląd i konsystencja:Crowdie to jarski, świeży ser z odtłuszczonego mleka krowiego. Fakturę ma kremową, chociaż kruchą i ma lekko kwaśny smak. Zwykle ma kształt poziomego walca, ale jest również sprz...

    Opis sera
  • Drumloch

    Wygląd i konsystencja:Drumloch to pełnotłusty, ciężki ser typu Cheddar, z mleka krów Guernsey. Ser ma kremową konsystencję, czysty i świeży zapach. Kolor jest złoty całkowicie naturalny. Ser ten dostę...

    Opis sera
  • Dunlop

    Wygląd i konsystencja:Dunlop to ser jarski, niepasteryzowany, twardy, bez oczek. To ser z mleka krowiego. Ser ten jest zaliczany do serów dojrzewających, podpuszczkowych oraz twardych. Jest jędrny i s...

    Opis sera
  • Ser Dunsyre Blue Dunsyre Blue

    Wygląd i konsystencja:Ser Dunsyre Blue ma cylindryczny kształt, jest niepasteryzowany, jarski, pleśniowy wytwarzany z krowiego mleka. Jego wilgotna, biała skórka pokryta jest różnymi typami pleśni. Se...

    Opis sera
  • źródło www.luxuryscotland.co.uk Galloway Goat's Milk Gems

    Wygląd i konsystencja: Ser Galloway Goat's Milk Gems jest bardzo wilgotny i kruchy, i ma subtelny, „kozi” zapach i smak, z lekko wędzonkową końcówką. Niepasteryzowany, świeży ser z koziego mleka w...

    Opis sera
  • Gowrie

    Wygląd i konsystencja:Gowrie to ser w kształcie cylindra owijany w lokalnie wytwarzane płótno, dzięki czemu pokrywa się naturalną skórką.Komponenty i wytwarzanie:Metoda produkcji opiera się na technik...

    Opis sera
  • Ser Granite City Granite City

    Wygląd i konsystencja:Ser Granite City wytwarzany jest z pasteryzowanego mleka krowiego, przy użyciu podpuszczki wegetariańskiej. Ser dojrzewa przez 6 miesięcy. Jest w kształcie koła o wadze 550 gram,...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis