SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Szwajcaria

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Alderwood

    Wygląd i konsystencja: Alderwood to półtwardy ser ze skórką płukaną w solance. Skórkę ma cętkowaną w pomarańczowo brązowym odcieniu, co wynika z formy dojrzewania i naturalnej flory na tym obszarze.K...

    Opis sera
  • Alpentilsiter

    Wygląd i konsystencja:Alpentilsiter to ser wytwarzany w kształcie koła, pokryty mieszanką ziół górskich. Dojrzewa 6 miesięcy. Całe koło waży 4kg.Smak i zapach:Jego smak jest pikantny, pyszny i delikat...

    Opis sera
  • Appenzell

    Komponenty i wytwarzanie:Wyróżniamy dwa gatunki sera Appenzell: tradycyjny - najpowszechniej spotykany (z odtłuszczonego mleka i dojrzewający w solance przez okres 12 miesięcy) oraz świąteczny (z pełn...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Appenzeller

    Wygląd i konsystencja:Appenzeller to półtwardy ser produkowany z surowego krowiego mleka w regionie Appenzell - północno-wschodniej Szwajcarii, na terenach pagórkowatych. Ser moczony jest w ziołowej s...

    Opis sera
  • Baby Swiss

    Wygląd i konsystencja:Wygląd i faktura sera Baby Swiss może przybierać kolor od kości słoniowej do jasnożółtego. Jest to kremowy ser z charakterystycznymi, małymi dziurkami,lecz jak przestało na szwaj...

    Opis sera
  • Ser Bagnes Bagnes

    Wygląd i konsystencja:Nazwa Bagnes jest pieczęcią na krążku sera. W XIV wieku zaczęła się już sława tegoż sera z Alp.Komponenty i wytwarzanie:Bagnes to ser produkowany w Szwajcarii z mleka krowiego. N...

    Opis sera
  • Ser Bellelay Bellelay

    Wygląd i konsystencja: Bellelay to rodzaj szwajcarskiego sera produkowanego z krowiego mleka. Nosi też nazwęTete de moine, co znaczy głowa mnicha. Ma kształt spłaszczonej kuli o srednicy ok. 18 cm i ...

    Opis sera
  • Belper Knolle

    Wygląd i konsystencja:Belper Knolle to ser twardy, powstaje z pasteryzowanego mleka i dojrzewa przez minimum 9 tygodni. Po zakończeniu dojrzewania serowe kulki obtaczane są w czosnku, pieprzu i soli h...

    Opis sera
  • Bettelmatt

    Wygląd i konsystencja:Faktura sera Bettelmatt jest maślana z ciemnymi otworami. Kolor sera jest blado-żółty. Skorupa zaś ma kolor czerwonawy. Kształt cylindryczny o średnicy od 40 do 55 cm, i grubości...

    Opis sera
  • Ser Bio Welle Bio Welle

    Wygląd i konsystencja: Półtwardy ser wytwarzany w kształcie siedmiokilowego koła. Tekstury w kolorze jasnożółtym z nielicznymi dziurkami. Dojrzewa 5 miesiecy. Komponenty i wytwarzanie: Wytwarzan...

    Opis sera
  • Blaui Geiss

    Wygląd i konsystencja: Ser półtwardy, w kształcie cylindra. Skórka jest pleśniowa, naturalna. Miąższ kremowy z zawartością niebiesko- zielonej pleśni. Komponenty i wytwarzanie: Wytwarzany z mleka...

    Opis sera
  • Ser Bodenseekäse Schweiz Bodenseekäse Schweiz

    Wygląd i konsystencja: Półtwardy 4 kilowy ser wytwarzany w kształcie koła. Posiada żółte, zwarte wnętrze z nielicznymi dziurkami. Komponenty i wytwarzanie: Wytwarzany z surowego mleka krowiego....

    Opis sera
  • Ser Bündner Bergkäse Bündner Bergkäse

    Wygląd i konsystencja:Bündner Bergkäse to aromatyczny ser wytwarzany ręcznie w kształcie spłaszczonego cylindra. Posiada półtwarde tekstury i żółte wnętrze.Komponenty i wytwarzanie:Pierwotnie produkcj...

    Opis sera
  • Ser Bündner Bergkäse Grottino Bündner Bergkäse Grottino

    Wygląd i konsystencja:Bündner Bergkäse Grottino to półmiękki ser wytwarzany z czystego mleka górskiego. Poddawany obróbce termicznej. Wytwarzanie i komponenty :Ser dojrzewa od 3 do 5 miesięcy.Smak i z...

    Opis sera
  • Chällerhocker

    Wygląd i konsystencja:Półtwardy ser dojrzewający 10 miesięcy. Długi okres dojrzewania sprawia, że jest nieco suchy i kremowy. Posiada dziurki w kształcie łez. Wytwarzany jest sezonowo. Wnętrze ma w ko...

    Opis sera
  • Cramber

    Wygląd i konsystencja: Cramber to klasyczny ser żółty typu szwajcarskiego. Ser wytwarzany jest według tradycyjnych receptur z mleka krowiego.Zawartość tłuszczu wynosi 45%....

    Opis sera
  • Ser Creme Fraiche Creme Fraiche

    Wygląd i konsystencja:Bogaty, gruby, kremowy ser, lekko podkiszony.Komponenty i wytwarzanie:Creme Fraiche wytwarzany jest poprzez dodanie kultury bakterii do świeżej śmietany.Podawanie:Ser fantastyczn...

    Opis sera
  • Dallenwiler

    Wygląd i konsystencja:Dallenwiler to ser wytwarzany z surowego pasteryzowanego mleka koziego o pikantnym smaku i twardej konsystencji. Waży 7kg. Dojrzewa 3 miesiące.Smak i zapach:Dallenwiler ma pikant...

    Opis sera
  • Délice Winzer

    Wygląd i konsystencja:Jest to ser półtwardy z pasteryzowanego mleka krowiego. W czasie dojrzewania jest regularnie obmywany białym winem deserowym. Dojrzewa od 5 do 7 miesięcy. Młody ser jest jasnożół...

    Opis sera
  • Ser Die Wilde Hilde Die Wilde Hilde

    Wygląd i konsystencja: Ser półmiękki, o kremowej konsystencji, w kolorze kości słoniowej, dojrzewający 5 miesięcy. Całe koło waży 5kg. Komponenty i wytwarzanie: Wytwarzany z mleka krowiego. Sm...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis