SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Norwegia

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Brunost

    Wygląd i konsystencja:Brunost to najsłynniejszy norweski ser kozi o brązowej barwie z gotowanej przez 9 godzin serwatki o kolorze, zapachu i smaku krówek. Istnieje w dwóch wersjach: tradycyjnej (Geito...

    Opis sera
  • Flotemysost

    Wyglad i konsystencja:Flotemysost to śmietankowy ser serwatkowy, zwarowy, robiony w Norwegii z serwatki mleka krowiego. To ser bez oczek i bez skórki. Zawiera 33% tłuszczu. Masa sera to od 2,5 do 4,0 ...

    Opis sera
  • Gammelost

    Wygląd i konsystencja:Gammelost to tradycyjny norweski ser kozi z przerostem pleśniowym. Niejednokrotnie używano też do jego produkcji mleka krowiego.Produkowany jest ze zsiadłego mleka zbieranego. Se...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Gjetost

    Wygląd i konsystencja:Gjetost jest mleczarnianym, półtwardym serem z krowiego lub koziego mleka. Gjetost to ser w kształcie koła. Waży około 15kg. Nie ma skórki. Miąższ jest w głębokim, brązowym odcie...

    Opis sera
  • Gudbrandsdalen, Norgold

    Wygląd i konsystencja:Ser serwatkowy gotowany. Uzyskuje karmelowy prawie czekoladowy kolor masy. Wytwarzany w kształcie 1kg bloku.Komponenty i wytwarzanie:Wytwarzany z 15% mleka koziego, krowiego, ser...

    Opis sera
  • Ser Gudbrandsdalsost Gudbrandsdalsost

    Wygląd i konsystencja:Jedną z dwóch najbardziej popularnych odmian sera w Norwegii jest Gudbrandsdalsost, co oznacza „ser z doliny Gudbrands”. Istnieją także regionalne odmiany tego sera, które różnią...

    Opis sera
  • Jarlsberg Jarlsberg

    Wygląd i konsystencja:Jarlsberg jest tradycyjnym, mleczarnianym, twardym serem, jednym z najlepszych serów norweskich. To najsłynniejszy na świecie z serów Baby Swiss. Jarlsberg ma spójną fakturę i ko...

    Opis sera
  • Jarlsbergost

    Wygląd i konsystencja:Jarlsbergost to ser podpuszczkowy, dojrzewajacy, twardy lub półtwardy, robiony z mleka krowiego w Norwegii. Miąższ o dużych okrągłych oczkach, zawiera 45% tłuszczu, jest charakte...

    Opis sera
  • Mysost

    Wygląd i konsystencja:Mysost to ser w dużych blokach w kolorze od jasnobrązowgo do pomarańczowego. Ma słodki karmelowy smak, jest produkowany z serwatki mleka kóz lub krów, czasemi przyprwaiony goździ...

    Opis sera
  • Nokkelost

    Wygląd i konsystencja:Nokkelost to mleczarniany, półtwardy ser w kształcie koła lub bloku, którego okres dojrzewania wynosi trzy miesiące. Jest to dość drogi ser, rzadko spotykany. Ser Nokkelost jest ...

    Opis sera
  • Ser Normanna Normanna

    Wygląd i konsystencja:Normanna to ser podpuszczkowy, dojrzewający, półtwardy robiony w Norwegii z mleka krowiego. Ma kształt cylindra o średnicy 20 cm, wysokości 11 cm i masie 3kg. Miąższ sera poprzer...

    Opis sera
  • Norvegia

    Wygląd i konsystencja:Konsystencja typowa jak dla żółtego sera, jest to odmiana sera Gouda, lecz wytwarzana w sposob tradycyjny.Komponenty i wytwarzanie:Norvegia jest produkowana z mleka krowiego w tr...

    Opis sera
  • Ser Prim Prim

    Wygląd i konsystencja:Prim to ser topiony o kremowej konsystencji. Wykonany z mieszanki mleka koziego i krowiego (25%, 75%). Jest wykonany poprzez gotowanie mieszaniny mleka, śmietany, serwatki. Ciepł...

    Opis sera
  • Ser Pultost Pultost

    Wygląd i konsystencja:Pultost to ser twarogowy, kwaskowy, dojrzewający, robiony z odtłuszczonego mleka krowiego w Norwegii. Ser z dodatkiem smakowym i z dodatkiem ziół, bez skórki, sprzedawany luzem, ...

    Opis sera
  • Ridder

    Wygląd i konsystencja:Ser Ridder ma kształt koła i lepką, pomarańczową, płukaną skórkę. Ridder ma otwartą i elastyczną fakturę.Komponenty i wytwarzanie:Ridder to norweska wersja sera Saint Paulin o du...

    Opis sera
  • Snofrisk

    Wygląd i konsystencja:Snofrisk jest idealnie białym norweskim serem do smarowania z 80% mleka koziego z 20% śmietany z mleka krowiego. Sprzedawany jest w trójkątnym opakowaniu.Smak i zapach: Smak teg...

    Opis sera
  • St. Olof

    Wygląd i kosystencja:St. Olof to półmiękki ser, w kolorze żółtym z delikatnymi dziurkami. Wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego. Delikatny, ale bogaty w smaku.Pochodzenie:Nazwa pochodzi od imien...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis