SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Francja

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Ser Abbaye de Belloc Abbaye de Belloc

    Wygląd i konsystencja: Abbaye de Belloc ma brązowy kolor skóry z czerwonymi, pomarańczowymi i żółty plamami. Sery te mają gęstą, bogatą i kremową teksturę. Półtwarda tekstura otoczona jest grubą skó...

    Opis sera
  • Abbaye de Citeaux

    Wygląd i konsystencja:Abbaye de Citeaux jest półtwardym, niedogrzewany, nieprasowanym serem o płukanej skórce o średnicy 8 cm. Dostępny jest w biało-niebieskich opakowaniach. Podobny do sera Reblochon...

    Opis sera
  • Ser Abbaye de Tamie Abbaye de Tamie

    Wygląd i konsystencja:Tradycyjne wytwarzany, pół-miękki ser z mleka krowiego , który jest podobny do Reblochon. Dostępny w dwóch rozmiarach, 1.4 kg i 600g. Wnętrze białe i kremowe z białą pleśniową sk...

    Opis sera
  • Abbaye de Timadeuc

    Wygląd i konsystencja:Abbaye de Timadeuc jest serem z Bretanii. Wyprodukowany przez mnichów, jest bezpośrednim potomkiem Port du Salut. Jego wnętrze jest kruche, słone i miękkie. Kształt sera jest cyl...

    Opis sera
  • Abbaye du Mont des Cats

    Wygląd i konsystencja:Dojrzewanie trwa co najmniej jeden miesiąc, a w tym okresie ser jest myty w osolonej wodzie i barwiony pigmentem uzyskiwanym z rocou (południowi-amerykański krzew) - naturalnym b...

    Opis sera
  • Abondance de Savoie

    Wygląd i konsystencja:Abondance de Savoie to ser średnich rozmiarów, waży 10 kg. Zawartość tłuszczu: 48%. Szarobrązowa bursztynowa skórka zewnętrzna nie nadaje się do spożycia, miąższ ma półtwardy, pr...

    Opis sera
  • A Casinca

    Wygląd i konsystencja:Metoda wyrabiania tego sera jest naturalna, dojrzewa on od 45 do 120 dni. Jest to klasyczny kozi ser, delikatny i zdecydowany. Pochodzi on z Casinca, regionu Korsyki, gdzie klima...

    Opis sera
  • Ser Affidelice au Chablis Affidelice au Chablis

    Wygląd i konsystencja:Pod wieloma różnymi względami Affidélice au Chablis jest bardzo podobny do sera Epoisses. Chablis to miejscowość we Francji, w której ser jest produkowany. Skórka ma początkowo k...

    Opis sera
  • Ser Agnelet Agnelet

    Wygląd i konsystencja:Ser Agnelet produkowany jest w departamencie Aveyron w Midi-Pyrénées. Wytwarzany jest z pasteryzowanego mleka krowiego. Ma gładką strukturę i waży 150 gram. Sprzedawany jest w gl...

    Opis sera
  • Ser Agour z Espelette Agour z Espelette

    Wygląd i konsystencja:Agour z Espelette jest wykonany z pasteryzowanego mleka owczego w sposób klasyczny w kształcie koła. Posiada gładkie tekstury w kolorze jasno pomarańczowym zawierające drobinki c...

    Opis sera
  • Aisy Cendre

    Wygląd i konsystencja:Francuski, tradycyjny, wiejski, niepasteryzowany, półmiękki ser z mleka krowiego. Ma okrągły kształt i naturalną skórkę pokrytą grubą powłoką popiołu. Środek jest biały i prawie ...

    Opis sera
  • Alpicrème

    Wygląd i konsystencja:Alpicrème ma miękką teksturę i naturalną skórkę. Ma konsystencję podobną do śmietany.Ser jest o kształcie cylindra.Ma średnicę 8-10 cm, grubość 1,5-2 cm i wagę 80-120 g.Komponent...

    Opis sera
  • Ser Amalthée Amalthée

    Wygląd i konsystencja:Amalthée to duży, płaski, sześcioboczny krążek o porcelanowobiałym miąższu z rzadkimi małymi oczkami o skórce jadalnej, białej, pokrytej pleśnią i z wytłoczonymi śladami paseczkó...

    Opis sera
  • Ser Ambert Ambert

    Wygląd i konsystencja: Ambert to ser tradycyjny, rzemieślniczy. Niebieska pleśń ma formę grudek, a nie typowych dla tej rodziny żyłek. Ser z Ambert w porównaniu z większością serów z przerostem pleśn...

    Opis sera
  • Ami du Chambertin

    Wygląd i konsystencja: Ser ma wilgotną, czerwoną skórkę przemywana wodą z dodatkiem Marc de Bourgogne (rodzaj brandy). Dzięki tym zabiegom staje się lekko pomarszczona i nabiera ceglastego koloru. Mi...

    Opis sera
  • Amore Bren

    Wygląd i konsystencja: Francuski miękki ser kozi. Kształt sera przypomina małe cegły. Kolor od białego do kremowego. Komponenty i wytwarzanie: Zawiera zioła: cząber, rozmaryn, tymianek i jałowiec...

    Opis sera
  • Amou

    Wygląd i konsystencja: Amou to ser z Gaskonii. Ma naturalną, złocistą skórkę, która zawdzięcza swój apetyczny wygląd częstemu obmywaniu i natłuszczaniu oliwą. Komponenty i wytwarzanie: Ser wyrabi...

    Opis sera
  • Ser Anneau du Vic-Bilh Anneau du Vic-Bilh

    Wygląd i konsystencja:Ser Anneau du Vic-Bilh ma oryginalny kształt pierścienia o średnicy około 10 cm, z 2 centymetrowym otworem w środku, i wysokości 2 cm. Bardzo podobny do pączka z dziurką, i podob...

    Opis sera
  • Ser Aostano Aostano

    Wygląd i konsystencja: Aostano to krowi ser wytwarzany w kształcie cylindrycznym. Posiada brązowawą naturalną skórę i zwarte żółte wnętrze. Ser ten jest podobny do sera Fontina. Komponenty i wytw...

    Opis sera
  • Ser Ardéchois Ardéchois

    Wygląd i konsystencja:Ser powstał w Ardèche we Francji. Ardéchois, bo taką nosi nazwę, ma kształt okrągły. Waży 90 gram. Bardzo trudno dostać ten ser, niestety tylko niewielu producentów go wyrabia. ...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis