SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Tag: Grecja

Szukasz interesujących tagów? Sprawdź indeks.

  • Ser Anevato Anevato

    Wygląd i konsystencja:Miękki, ziarnisty ser, w kolorze białym, z akcentem mlecznym i przyjemnym smakiem i aromatem, bez kształtu, skóry i otworów, zwykle spożywany łyżeczką. Posiada maksymalną wilgotn...

    Opis sera
  • Ser Anthoriro Anthoriro

    Wygląd i konsystencja:Anthoriro to tradycyjny, niepasteryzowany, ser zwarowy. Występuje w różnych rozmiarach i kształtach, najczęściej w kształcie piłki i ściętego stożka. Ser ma biały, suchy, delikat...

    Opis sera
  • Ser Anthotiro Anthotiro

    Komponenty i wytwarzanie:Anthotiro jest tradycyjnym Greckim serem, wytwarzanym z mleka owczego z dodatkiem mleka i serwatki koziej.Smak i zapach:Jego nazwa "ser Kwiat"pochodzi od jego aromat...

    Opis sera
  • Ser Anthotyros Anthotyros

    Wygląd i konsystencja: Anthotyros ( Ανθότυρος) to ser tradycyjny, niepasteryzowany. Produkowany z owczego i / lub koziego mleka. Ma różne kształty i rozmiary, przeważnie jest stożkowy lub w kształcie...

    Opis sera
  • Batzos

    Wygląd i konsystencja: Batzos nie posiada zewnętrznej skórki. Jest to ser półtwardy z małymi, nieregularnymi oczkami. Komponenty i wytwarzanie: Półtwardy ser z mleka owczego lub koziego lub mie...

    Opis sera
  • Chloro

    Komponenty i wytwarzanie: Ser produkowany z świeżego mleka koziego. Mleko jest podgrzewane, a następnie zagęszczane za pomocą Pytii - specjalnego typu zagęszczacza występującego w żołądku młodych zwi...

    Opis sera
  • feta Feta

    Serowe przepisy:Przepisy z serem Feta.Wygląd i konsystencja:Dobra Feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie otworki. Ser często ma kształt bochenka. W zależności od wielkości porcji Feta pakowana jest...

    Opis sera
  • Fetiri

    Komponenty i wytwarzanie: Tradycyjny grecki ser wytwarzany z mleka owczego i koziego typu Feta z dodatkiem najlepszych ziół i przypraw. Fetiri jest w dwóch odmianach:# Fetiri z greckimi ziołami, to ...

    Opis sera
  • Galotiri

    Wygląd i konsystencja:Jego faktura jest kremowa, miękka.Komponenty i wytwarzanie:Jest to tradycyjny ser, jeden z najstarszych w kraju, wciąż wytwarzany przy użyciu tradycyjnych metod. To ser z mleka o...

    Opis sera
  • Graviera

    Wygląd i konsystencja:Graviera to najstarszy grecki ser żółty z żółtą skórką. Ma kształt koła. Wytwarzany jest z mieszanki krowiego, koziego i owczego mleka. Twarda, gotowana skórka ma krzyżujący się ...

    Opis sera
  • Ser Graviera Kritis Graviera Kritis

    Wygląd i konsystencja:Graviera Kriti to ser twardy o kształcie cylindrycznym. Skórka w kolorze beżowym, wnętrze w kolorze kości słoniowej z niewielkimi dziurami. Wytwarzany z mleka owczego, bądź miesz...

    Opis sera
  • Graviera Naxou

    Wygląd i konsystencja:Kształt cylindryczny, wnętrze twarde w kolorze zółtym, zwarte. Posiada małe dziury rozsiane po całej masie serowej. Skórka w kolorze brązowym z nalotem pleśni.Komponenty i wytwar...

    Opis sera
  • Kalathaki, Limnos

    Wygląd i konsystencja:Ser ma miękką teksturę, podobną do sera Feta.Komponenty i wytwarzanie:Produkowany jest z mleka owczego lub z mleka owczego z niewielką ilością mleka koziego. Dojrzewanie trwa 2 m...

    Opis sera
  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html Kasseri

    Wygląd i konsystencja:Kasseri to grecki ser kremowowbiałej barwy z łagodnym, maślanym smakiem i sprężystą gniecioną fakturą. Jest to ser twardy wycisakany z surowego twarogu z mleka koziego lub owczeg...

    Opis sera
  • Ser Kaszkawał Kaszkawał (Kashkaval)

    Wygląd i konsystencja:Kaszkawał to ser twardy, podpuszczkowy, dojrzewający, o jasnożółtej skórce, która w miarę dojrzewania ciemnieje. Ma zwarty, elastyczny, a jednocześnie kruchy miąższ. Należy go rw...

    Opis sera
  • Katiki Domokou

    Wygląd i konsystencja: Katiki Domokou posiada maksymalną wilgotność 75% i 40% minimalnej zawartości tłuszczu w suchej masie. Jest produktem regionalnym z chronioną nazwa od 1994 roku. Katiki Domokou ...

    Opis sera
  • Kefalaki, Ladotiri Kefalaki, Ladotiri

    Wygląd i konsystencja: To tradycyjny grecki twardy ser. Może być wykonany w kształcie małych kul stąd pochodzi jego druga nazwa Kefalaki (główka). Komponenty i wytwarzanie: Dojrzewa w podziemnyc...

    Opis sera
  • Ser Kefalograviera Kefalograviera

    Wygląd i konsystencja:Ser żółty, twardy z dużą ilością dziur. Skórka z odcisnietym wzorem po tkaninie, w kórej ser był osuszany. Dostępne wagowo w kołach 8 kg i 2 kg oraz w klinie 250 gram.Komponenty ...

    Opis sera
  • Kefalotiri

    Wygląd i konsystencja:Kefalotiri to twardy, żółty ser robiony z mleka owiec, choć czasem także z mleka krowiego i koziego. Kolor Kefalotiri, zależy od stosunku ilości owczego mleka do koziego i pory r...

    Opis sera
  • Kopanistí

    Wygląd i konsystencja:Ser Kopanistí jest miękki, w kolorze białym lub niebiesko-białym.Komponenty i wytwarzanie:Do produkcji używa się mleka koziego, owczego, krowiego lub mieszanki. Jest to ser produ...

    Opis sera

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis